Alergia la soare (eruptia polimorfa la lumina) | Cauze, simptome si tratament
Alergia la soare (eruptia polimorfa la lumina) | Cauze, simptome si tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alergia-la-soare-eruptia-polimorfa-la-lumina-cauze-simptome-si-tratament/
Eruptia polimorfa la lumina (PMLE) este o afectiune dermatologica comuna, caracterizata printr-o reactie anormala a pielii la expunerea la lumina soarelui. Este considerata o fotodermatoza, adica o boala a pielii declansata de lumina solara.
Eruptia polimorfa la lumina (PMLE), numita si “intoxicatie solara”, se manifesta de obicei printr-o eruptie cutanata pruriginoasa in zonele expuse la soare, aparand la cateva ore sau zile dupa expunerea la soare si persistand pentru cateva zile inainte de a se remite, scrie Claudia Tarziu – medic specialist Dermatovenerologie, pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timisoara.
Simptome
Simptomele caracteristice ale PMLE includ pete rosii, papule sau vezicule care provoaca mancarime intensa si care apar in special pe brate, picioare, piept si pe fata, zonele cele mai frecvent expuse la lumina solara, descuamarea pielii cu sau fara sangerare. In cazuri mai grave, pacientul poate avea dureri de cap, febra si greata
Aceste simptome pot varia in intensitate, de la usoare la severe, si pot influenta semnificativ calitatea vietii celor afectati.
“Afectiunea este rezultatul unei reactii imunitare anormale la lumina ultravioleta (UV). Factori genetici si de mediu pot juca, de asemenea, un rol important in susceptibilitatea individuala la aceasta afectiune. Diagnosticul se bazeaza in principal pe istoricul pacientului si pe constatarile fizice. In unele cazuri, poate fi necesara o biopsie cutanata.”, mai precizeaza medicul specialist.
Factorii de risc
• sexul si varsta (eruptia polimorfa la lumina se manifesta mai ales la fete si la femeile de sub 30 de ani sau la barbatii de peste 50 de ani
• predispozitia genetica
• persoanele care au pielea mai alba
• alte boli de piele (dermatita atopica sau alte tipuri de dermatita cresc riscul aparitiei alergiilor solare);
• expunerea la anumite substante -aplicarea pe piele a unor substante: parfumuri, creme de protectie solara sau dezinfectanti);
• unele medicamente (antibioticele, antiinflamatoarele)
Tratament
Potrivit medicului, tratamentul se axeaza pe prevenirea expunerii la soare si gestionarea simptomelor.
Recomandari
- Utilizarea de creme cu protectie solara cu spectru larg, cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30.
- Purtarea de imbracaminte protectoare.
- Evitarea expunerii directe la soare, in special in orele de varf.
“In cazurile severe, se pot prescrie medicamente precum corticosteroizi pentru a reduce inflamatia si disconfortul. Este esential ca persoanele afectate sa consulte un dermatolog.”, mai scrie Dr. Claudia Tarziu pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timisoara.
In cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara functioneaza un Cabinet de Dermatologie unde se ofera consultatii gratuite in baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Sursa: Spitalul Clinic CF Timisoara/FB
Etichete: alergia la soare, intoxicatie solara, eruptia polimorfa la lumina, PMLE, spitalul clinic cf timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii