Vaccinarea salveaza vieti | Campanie dedicata prevenirii gripei si tusei convulsive

02/08/2024
Vaccinarea salveaza vieti | Campanie dedicata prevenirii gripei si tusei convulsive

Vaccinarea salveaza vieti | Campanie dedicata prevenirii gripei si tusei convulsive

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinarea-salveaza-vieti-campanie-dedicata-prevenirii-gripei-si-tusei-convulsive/

In luna august, Institutul National de Sanatate Publica (INSP), in parteneriat cu directiile de sanatate publica, desfasoara, sub sloganul ‘Vaccinarea salveaza vieti!’, o campanie de informare dedicata prevenirii bolilor transmisibile, prin care este subliniata importanta imunizarii impotriva gripei si a tusei convulsive.

“Vaccinarea ofera protectie fata de imbolnavire si previne raspandirea acestor agenti patogeni intre membrii familiei, prieteni, colegi de munca, colegi de clasa si in comunitatea extinsa. Gripa, desi de cele mai multe ori este considerata o afectiune banala, este o boala infectioasa foarte contagioasa, cu morbiditate si mortalitate semnificative. In fiecare an, gripa sezoniera este responsabila pentru pana la 50 de milioane de cazuri simptomatice in Uniunea Europeana/Spatiul Economic European (UE/SEE) si 15.000-70.000 de cetateni europeni mor din cauze asociate gripei. In ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara anuala economica si medicala a gripei este substantiala”, precizeaza INSP.

In Romania, in sezonul 2023-2024 au fost confirmate cu laboratorul 2.246 de cazuri de gripa, activitatea gripala fiind similara cu cea inregistrata in Europa.
Potrivit specialistilor, chiar daca vaccinarea este cea mai eficienta forma de prevenire a gripei, in ultimele sezoane s-a observat o scadere a numarului de doze de vaccin gripal administrate. Acoperire vaccinala scazuta va duce atat la acumularea de indivizi susceptibili, cat si la scaderea imunitatii populatiei.

“Tusea convulsiva sau ‘tusea magareasca’ este o boala acuta infectioasa, cu contagiozitate crescuta, produsa de bacteria Bordetella pertussis. Afectiunea este deosebt de periculoasa pentru sugari si copii mici, deoarece poate determina complicatii grave (pneumonie, encefalita etc.) si chiar deces. Se estimeaza ca imunitatea determinata de boala nu este permanenta, ceea ce explica reinfectia frecventa a unor pacienti”, mai avertizeaza specialistii.

In Europa, de la jumatatea anului 2023 a fost raportata o crestere a numarului de cazuri de tuse convulsiva. Cresterea a continuat in anul 2024, unele tari raportand decese cauzate de aceasta boala.

In primele 6 luni ale anului 2024, in Romania au fost inregistrate 417 cazuri de tuse convulsiva, majoritatea la copii, cei mai afectati fiind nou-nascutii si copiii din grupa de varsta 1-4 ani.

Vaccinarea impotriva tusei convulsive se efectueaza in cabinetele medicilor de familie. Intarzierile in vaccinare si absenta vaccinarii ii expun pe cei vulnerabili la riscul de imbolnavire si, mai ales, de complicatii ale bolii, inclusiv deces, si cresc sansele de raspandire in colectivitati si in comunitate a agentilor patogeni care le cauzeaza.

Etichete: vaccinare impotriva bolilor prevenibile, gripa, tuse convulsiva, INSP

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: