Medic: Riscul de cancer pulmonar este mai mare la barbati | Factori de risc si preventie

02/08/2024
Medic: Riscul de cancer pulmonar este mai mare la barbati | Factori de risc si preventie

Medic: Riscul de cancer pulmonar este mai mare la barbati | Factori de risc si preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-riscul-de-cancer-pulmonar-este-mai-mare-la-barbati-factori-de-risc-si-preventie/

Riscul de cancer pulmonar este mai mare la barbati, iar aceasta situatie reflecta in mare masura o expunere crescuta la factori cancerigeni de mediu si de stil de viata, cum ar fi fumatul, desi un studiu recent sugereaza ca si alte aspecte joaca un rol important, cum ar fi poluarea si imunitate, a afirmat managerul Institutului ‘Marius Nasta’, Beatrice Mahler.

Potrivit medicului, exista dovezi care arata un risc crescut de cancer pulmonar din cauza consumului de alcool si cafea, de cele mai multe ori acest ultim factor de risc este asociat practic cu fumatul, dar si date care evidentiaza rolul protector al consumului de ceai.

“Ziua Mondiala a Cancerului Pulmonar reprezinta un prilej de a aduce in atentia populatie nevoia de a constientiza riscul de cancer pulmonar. Aceasta directie presupune pe de o parte evaluarea individuala a factorilor de risc la care ne expunem in viata de zi cu zi, dar si ce trebuie sa facem pentru a depista cancerul pulmonar in cel mai timpuriu stadiu posibil.”, a scris Dr. Beatrice Mahler, pe Facebook.

Ce facem daca suntem in categoria de risc?

Medicul spune ca screeningul cancerului pulmonar reprezinta o solutie si presupune examen CT al toracelui cu doza mica radiatii. Riscul este dat de fumatul zilnic a 20 de tigari timp de minim 20 de ani, daca fumatorul a depasit varsta de 55 de ani, iar acest risc se mentine pana la 15 ani dupa abandonarea fumatului.

Putem schimba impreuna perspectiva in cancerul pulmonar?

Da, prin renuntarea la fumat si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos!
Da, prin realizarea de controale periodice la medic care inseamna depistarea precoce a cancerului pulmonar. (mai ales pentru persoanele aflate in grupele de risc)

“Datele statistice actuale arata ca o persoana din 20, va face cancer pulmonar, daca este in grupa de varsta 65-84 ani, iar daca vorbim de riscul de cancer pulmonar raportat la intreaga viata, situatia devine si mai dramatica pentru ca 1 din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar.

Datele sunt ingrijoratoare din perspectiva evolutiei numarului de cazuri, pentru se estimeaza ca 21% din cauzele de decese atribuite cancerului sa fie produse de cancerul bronhopulmonar atat pentru barbati cat si pentru femei.”, mai transmis managerul Institutului ‘Marius Nasta’.

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar se marcheaza anual la data de 1 august.

Etichete: cancerul pulmonar, risc cancer pulmonar, preventie cancer pulmonar, dr beatrice mahler

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: