Ingrijorari privind scaderea calitatii formarii profesionale furnizate de scolile sanitare

05/08/2024
Ingrijorari privind scaderea calitatii formarii profesionale furnizate de scolile sanitare

Ingrijorari privind scaderea calitatii formarii profesionale furnizate de scolile sanitare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ingrijorari-privind-scaderea-calitatii-formarii-profesionale-furnizate-de-scolile-sanitare/

Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania se arata ingrijorata de numarul in crestere de “dovezi publice” privind scaderea calitatii formarii profesionale furnizata de scolile postliceale sanitare si solicita Guvernului Romaniei, Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii implicarea “urgenta” in rezolvarea acestei situatii.

Potrivit unui comunicat de presa, calitatea serviciilor medicale actuale si viitoare furnizate de sectorul public de sanatate depinde de calitatea formarii profesionistilor din sanatate. Organizatia subliniaza ca, scaderea calitatii formarii constituie totodata o amenintare la adresa capacitatii sistemului public de sanatate de-a acorda serviciile medicale necesare populatiei.

“Avand in vedere ca aceasta problema constituie o amenintare la adresa profesiei de asistenta medicala, ne alaturam organismului profesional al asistentelor medicale, OAMGMAMR, in solicitarea publica a rezolvarii adecvate a acestei probleme de catre autoritati, incepand cu Ministerul Educatiei.”, transmite Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania.

Potrivit sursei citate, rezolvarea trebuie sa vizeze atat conditiile de desfasurare a formarii, acestea trebuind sa conduca la formarea competentelor specifice standardului ocupational, cat si conditiile de acces la aceasta formare sau de absolvire a ei, care trebuie sa includa obligatia de absolvire a examenului de bacalaureat.

In felul aceasta s-ar rezolva si problema tehnica (cu impact asupra recunoasterii calificarilor) pe care o genereaza existenta unor absolventi de formare de nivel ISCED 4, care de fapt nu au finalizat formare specifica ISCED 3.

“Data fiind necesitatea modificarii Ordinului ministrului Sanatatii privind ocuparea si promovarea (OMS nr. 1470/2011), recunoscuta si de Ministerul Sanatatii, consideram oportuna analizarea posibilitatii de interventie activa in filtrarea suplimentara a intrarilor in sistemul sanitar prin introducerea conditiei de-a avea examenul de bacalaureat absolvit pentru asistentele medicale absolvente de postliceala care se prezinta la concursurile de angajare.”, mai precizeaza reprezentantii federatiei.

Scaderea calitatii formarii contribuie fie la accentuarea deficitului de asistente medicale (prin cunoscut fenomen al incapacitatii de satisfacere a conditiilor specifice angajarii prin concurs), fie la incarcarea suplimentara cu sarcini de lucru pentru asistentele medicale care deja isi desfasoara activitatea in sistemul public de sanatate, accentuand poverile profesionale ale acestora.

“Totodata, fenomenul ameninta echivalarea competentelor la care au dreptul asistentele medicale cu vechime din sistemul public de sanatate, drept solicitat in mod consecvent de Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania in ultimul deceniu.”, mai arata sursa citata.

Etichete: formare profesionala scoli postliceale sanitare, federatia solidaritatea sanitara din romania

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: