Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava va avea un program de licenta in Medicina

05/08/2024
Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava va avea un program de licenta in Medicina

Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava va avea un program de licenta in Medicina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/universitatea-stefan-cel-mare-din-suceava-va-avea-un-program-de-licenta-in-medicina/

Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava (USV) anunta ca, prin Hotararea Consiliului Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) din 1 august 2024, s-a acordat avizul favorabil pentru autorizarea de functionare provizorie a programului de licenta in Medicina (6 ani de studiu – 360 de credite).

Capacitatea de scolarizare avizata este de 60 de studenti pe an de studiu, iar informatiile asociate programului au fost transmise catre Ministerul Educatiei in vederea actualizarii Hotararii de Guvern (HG) nr. 412/2024 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/ programelor de studii universitare si a structurii institutiilor de invatamant superior pentru anul universitar 2024 – 2025, procesul de admitere urmand a fi organizat dupa data publicarii HG in Monitorul Oficial.

“Programul de Medicina este propus de USV in contextul unui dezechilibru major existent in distributia regionala a medicilor. Romania are 55.000 de medici cu aviz de libera practica, dintre care, peste 50% (aproximativ 30.000) sunt concentrati in Municipiul Bucuresti si 5 judete: Cluj, Iasi, Timis, Dolj si Mures. Restul, 36 de judete, au aproximativ 27.000 de medici. Din punctul de vedere al formarii de medici, populatia din estul Romaniei are un grad redus de acces la educatia superioara comparativ cu populatia din restul tarii, in regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud-Est functionand, pana la aceasta data, 3 universitati cu programe de medicina (23% din totalul universititilor cu medicina din tara), cu o capacitate de scolarizare de 1455 de locuri (21% din capacitatea de scolarizare in medicina a tarii), in timp ce populatia si suprafata celor 2 regiuni reprezinta 30% din populatia totala, respectiv din suprafata totala a Romaniei.” transmite institutia de invatamant superior.

Potrivit sursei citate, acest demers va avea si un impact la nivel national, avand in vedere ca Romania ocupa penultimul loc la numarul de cadre medico-sanitare raportat la populatie in cadrul Uniunii Europene. In concluzie, infiintarea programului de Medicina la USV reprezinta o necesitate regionala, dar si nationala, de importanta critica si strategica.

Noul program de Medicina se va alatura celor sapte programe de studiu coordonate in prezent de Facultatea de Medicina si Stiinte Biologice din cadrul USV, incluzand patru programe in domeniul Sanatate (Asistenta medicala generala, Nutritie si dietetica, Balneofiziokinetoterapie si recuperare, Tehnica dentara), doua programe in domeniul Biologie (Biologie si Biochimie) si un program de masterat in domeniul Medicina (Nutritie si recuperare medicala).

Pentru programul de Medicina, Facultatea de Medicina si Stiinte Biologice are deja angajate cadre didactice universitare, titulare in USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul a 6 ani de la initierea studiilor, la care se adauga cadre didactice universitare titulare in alte universitati din tara si strainatate si alti specialisti in domeniu. Totodata, facultatea va continua politica activa de atragere de noi cadre titulare, implementata cu succes in ultimii ani, in parteneriat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.

Facultatea de Medicina si Stiinte Biologice dispune de o infrastructura didactica preclinica, clinica si de cercetare moderna, in conformitate cu standardele nationale de acreditare ARACIS, precum si cele internationale recomandate de World Federation for Medical Education.

Activitatea clinica si de instruire a studentilor se va desfasura preponderent la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care cuprinde peste 30 de sectii, servicii si laboratoare, precum si in alte clinici si spitale din oras si din judet.

“Calitatea cadrelor didactice, infrastructura existenta la standarde internationale, precum si planul strategic de dezvoltare a facultatii, care cuprinde si construirea unei noi cladiri dedicate exclusiv acestei facultati, investitia majora, atat din partea universitatii, cat si a partenerilor locali si regionali, constituie premisele dezvoltarii unui program de Medicina la standarde de inalta calitate”, mai precizeaza Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava.

Sursa: Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava/ FB

Etichete: universitatea stefan cel mare suceava, program licenta medicina

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: