Spitalul Judetean Sibiu primeste trei milioane de lei pentru tratarea pacientilor cu AVC

06/08/2024
Spitalul Judetean Sibiu primeste trei milioane de lei pentru tratarea pacientilor cu AVC

Spitalul Judetean Sibiu primeste trei milioane de lei pentru tratarea pacientilor cu AVC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-judetean-sibiu-primeste-trei-milioane-de-lei-pentru-tratarea-pacientilor-cu-avc/

Compartimentul de Radiologie si Imagistica Medicala Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a primit suma de 3 milioane lei in scopul finantarii procedurilor medicale de eliminare a cheagurilor de sange, in cazul atacurilor cerebrale.

Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, suma este importanta, avand in vedere ca o astfel de interventie necesita materiale si dispozitive medicale scumpe, a caror valoare variaza de la 6 000, la 10 000 euro. Totusi, aceste sume sunt mici in comparatie cu costul generat de ingrijirea unui pacient cu handicap post-AVC.

„De la inceputul acestui an, am intervenit in 28 de cazuri, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar rata de reusita in privinta eliminarii cheagurilor de sange a depasit 90%. Cu banii primiti acum, avem posibilitatea sa efectuam pana la 100 de interventii”, a declarat dr. Monica Manisor, neuroradiolog interventionist, si medic coordonator al Compartimentului de Radiologie si Imagistica Medicala Neurologie.

Sumele au fost alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii, prin suplimentarea bugetului alocat Programului „Actiuni prioritare pentru tratamentul Accidentului Vascular Cerebral”.

Printre pacientii tratati se afla numerosi sibieni, dar si bolnavi adusi in regim de urgenta de la spitalele din Cluj Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, Miercurea Ciuc, Zalau, Deva, Alba Iulia si Ramnicu Valcea.

„Este foarte important ca pacientii care prezinta simptome de AVC, ca de exemplu paralizie de mana, de picior, „strambarea gurii”, incapacitatea de a vorbi, sau apartinatorii lor care observa aceste semne,sa sune imediat la 112 pentru a fi adusi de urgenta la spital. Inlaturarea paraliziei depinde de rapiditatea cu care se intervine. Sansele de recuperare totala sunt maxime in primele 6 ore”, a mai adaugat dr. Monica Manisor.

Toate interventiile se fac gratuit, fiind decontate prin Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Anual, peste 55.000 de romani fac un AVC, denumit si „infarct de creier”, 1 din 5 pierzandu-si viata, iar 1 din 3 ramanand cu diverse sechele, acest tip de atacuri fiind prima cauza generatoare de diverse forme de handicap. Toate aceste cifre sunt duble fata de media europeana.

Sursa foto: Consiliul Judetean Sibiu/FB

Etichete: spitalul judetean sibiu, tratare pacienti AVC, tratamentul accidentului vascular cerebral

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: