Anemia prin deficit de acid folic (vitamina B9) | Simptome, diagnostic si tratament

06/08/2024
Anemia prin deficit de acid folic (vitamina B9) | Simptome, diagnostic si tratament

Anemia prin deficit de acid folic (vitamina B9) | Simptome, diagnostic si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anemia-prin-deficit-de-acid-folic-vitamina-b9-simptome-diagnostic-si-tratament/

Anemia cauzata de lipsa de acid folic (vitamina B9) este un tip de anemie in care celulele rosii din sange nu se dezvolta corect. Aceasta se intampla deoarece deficitul de acid folic duce la blocarea sintezei normale de ADN. Drept urmare, apar celule rosii imature megaloblastice care sunt mai mari decat in mod normal si vor fi distruse, producand in consecinta anemia, scrie Dr. Catalin Tiplea, medic specialist hematolog, intr-o informare pe pagina Spitalului Victor Babes Timisoara.

Anemia poate fi carentiala – deficit de acid folic, aproximativ 95% din cazuri, sau noncarentiala, prin deficite ereditare enzimatice, expunere la toxice sau la unele medicamente.

Simptome

Potrivit medicului, simptomatologia in cazul deficitului de acid folic este reprezentata de oboseala, astenie, lipsa poftei de mancare, ameteala, tulburari de concentrare, paloare, modificarea structurii unghiilor, caderea parului, tahicardie, dificultati in respiratie.

In sarcina, deficitul poate cauza aparitia unor afectiuni fetale ale creierului si maduvei spinarii, desprinderea prematura a placentei, hipertensiunea indusa de sarcina, avort sau chiar nastere prematura.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul deficitului de B9 sunt consumul excesiv de alcool, unele medicamente, unele stari fiziologice ca sarcina, alaptarea, boli dermatologice ca psoriazisul, sindromul de malabsorbtie si unele enterite.

Diagnosticarea

Medicul hematolog de la Spitalul Victor Babes Timisoara, mai scre ca diagnosticul afectiunii se pune in urma unor serii de investigatii:

• anamneza si examinare fizica pentru evaluarea simptomatologiei, factorilor de risc, a dietei
• analize de sange care includ hemoleucograma completa, frotiu de sange periferic, nivelul B9 si B12 din sange
• teste genetice pentru evidentierea mutatiei genei MTHFR
• in unele cazuri este necesara examinarea maduvei osoase

“Tratamentul consta in administrarea orala de acid folic pana la remiterea sindromului deficitului”, precizeaza specialistul.

Profilaxia

Profilactic, in sarcina, la persoanele care fac dializa, pacienti cu operatii de rezectie ileala sau gastrectomie, se administreaza acid folic. De asemenea, se recomanda o dieta care sa contina alimente cu continut ridicat de B9: avocado, broccoli, mazare, sfecla, spanac, arahide, naut, banane, oua, somon sau produse din grau integral, mai scrie in informarea de pe pagina Spitalului Victor Babes Tmisoara.

Etichete: anemia, deficit de acid folic, vitamina B9, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: