Abcesul pulmonar | Simptome, diagnostic si tratament
Abcesul pulmonar | Simptome, diagnostic si tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/abcesul-pulmonar-simptome-diagnostic-si-tratament/
Abcesul pulmonar reprezinta o infectie microbiana grava a parenchimului pulmonar, care, fara tratament antibiotic, duce la mortalitate in aproximativ o treime din cazuri, scrie asist. univ. dr. Hogea Patricia, medic specialist pneumolog, intr-o informare postata pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.
Potrivit medicului, abcesele pulmonare sunt cel mai adesea cauzate de populatii mixte de bacterii, microorganismele anaerobe fiind cel mai frecvent implicate in etiologia bolii.
Sursa infectiei poate fi endogena (bacterii de la nivel orofaringian) sau exogena, din exterior. Aspiratia continutului nazofaringian reprezinta principalul mecanism implicat in dezvoltarea abcesului pulmonar. Rezervoarele orofaringiene de flora patogena sunt constituite de gingivite, parodontoze, sinuzite si amigdalite.
Factori favorizanti
• sexul masculin
• varsta avansata
• alcoolismul sau consumul de droguri
• infectii dentare sau parodontale
• tulburari neuromusculare
• asocierea altor boli respiratorii
Simptome
Din punct de vedere simptomatic, pacientii prezinta semne de infectie severa inca din faza de constituire:
– febra
– transpiratie
– tuse
– dispnee
– astenie
– inapetenta
– scadere ponderala
Ulterior, creste frecventa acceselor de tuse, cu expectorarea unor cantitati mari de sputa purulenta. In faza de drenaj bronsic persista eliminarea zilnica a unei cantitati de 100 – 400 ml de sputa purulenta.
Diagnosticare
Diagnosticul pozitiv se stabileste prin coroborarea simptomatologiei (expectorare purulenta, urat mirositoare, stare infectioasa) cu modificarile imagistice, biologice si bacteriologice.
Tratament
Managementul abcesului pulmonar presupune administrarea tratamentului farmacologic, cat si aplicarea masurilor non-farmacologice.
“Antibioterapia reprezinta elementul central al tratamentului, fiind necesara administrarea unor antibiotice cu spectru larg datorita prezentei florei polimicrobiene. Alegerea antibioticului trebuie orientata pe cat posibil dupa rezultatele examenului bacteriologic. Durata optima de administrare a tratamentului antibiotic nu este stabilita cu exactitate, insa in general se administreaza timp de 4 – 6 saptamani.
Asociat, se administreaza simptomatice – expectorante, antalgice, antipiretice, vitaminoterapie, solutii de reechilibrare hidro-electrolitica. Drenajul postural este la fel de important ca antibioterapia in managementul abcesului pulmonar, fiind indispensabila asocierea acestor masuri terapeutice in conduita acestor pacienti.”, mai scrie in informarea unitatii medicale.
Potrivit sursei citate, in cazul abceselor de mari dimensiuni (˃ 6 cm), care nu raspund corespunzator la tratamentul antibiotic, se va avea in vedere tratamentul chirurgical. Optiunile pentru interventie chirurgicala sunt reprezentate de drenarea colectiei prin intermediul unui tub toracic sau rezectia chirurgicala a abcesului pulmonar.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: abcesul pulmonar, infectie plamani, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii