Melanomul cutanat, o problema importanta de sanatate publica

12/08/2024
Melanomul cutanat, o problema importanta de sanatate publica

Melanomul cutanat, o problema importanta de sanatate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/melanomul-cutanat-o-problema-importanta-de-sanatate-publica/

Medicii de la Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuta’ Cluj-Napoca trag un semnal de alarma cu privire la cresterea numarului de cazuri de melanom in randul tinerilor si recomanda precautie in expunerea prelungita si frecventa la soare fara protectie adecvata – cel mai frecvent factor de risc pentru melanom.

“Expunerea la radiatiile UV in primii 15 ani de viata creste considerabil in viitor riscul de a dezvolta cancer de piele. O arsura cu vezicule avuta in copilarie dubleaza sansele unei persoane de a dezvolta melanom la maturitate. Medicii indeamna persoanele care observa modificari la nivelul pielii sa mearga la medicul dermatolog pentru a depista din timp acest tip de cancer. (…) Desi melanomul reprezinta intre 2 – 4% din toate cancerele de piele, aceasta afectiune este responsabila pentru cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele si poate aparea la orice varsta. Melanomul cutanat constituie o problema importanta de sanatate publica, intrucat peste 25% din pacientii cu acest diagnostic sunt deja in stadii avansate de boala”, scrie intr-un comunicat de presa al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit datelor European Cancer Information System – ECIS, in Romania, in 2022, au fost inregistrate peste 2.200 de cazuri noi de melanom.

“Expunerea la radiatii ultraviolete (de la soare sau de la surse artificiale, precum solariile) este considerata un factor de risc de o amplitudine similara cu cea a riscului reprezentat de fumat pentru cancerul pulmonar. (…) Urmariti intotdeauna ca pe ambalajele produselor cu protectie SPF sa fie scrise atat radiatiile UVA, cat si UVB si reaplicati la fiecare doua ore mai ales atunci cand sunteti la plaja sau piscina, deoarece expunerea creste dramatic si astfel creste si riscul aparitiei melanomului. Protectia solara este esentiala nu doar pe plaja, ci si in activitatile zilnice, deoarece radiatiile UV pot penetra nori si geamuri”, a precizat Delia Nicoara, specialist in sanatate publica de la Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuta’ Cluj-Napoca.

De altfel, specialistii sustin ca boala apare mai frecvent in familii cu istoric de melanom in randul persoanelor cu ten deschis la culoare, ochi albastri si par roscat sau blond. Alti factori de risc sunt starile de imunosupresie (precum infectia cu HPV), prezenta unor alunite atipice si varsta.

“Incurajam romanii sa fie vigilenti in privinta sanatatii pielii lor si sa cunoasca regula ABCDE care ii ajuta la identificarea leziunilor suspecte”, a transmis si Cezar Irimia, presedintele FABC, citat in comunicat.

Potrivit sursei citate, pacientii cu melanom cutanat din Romania au la dispozitie mai multe alternative de tratament, inclusiv imunoterapie.

Imunoterapia este disponibila in sistem compensat pentru toate stadiile acestei forme de cancer care au indicatie pentru acest tip de tratament inovator, atat pentru adulti, cat si pentru adolescenti.

Desi cea mai frecventa localizare a melanomului este la nivelul pielii, acesta poate afecta si alte organe – ochi, mucoasa anogenitala, mucoasa orala sau sistemul nervos central.

Mai multe informatii despre melanom, cauze, simptome si metode de preventie se gasesc pe platforma https://stop-melanom.ro/.

Etichete: melanom, diagnostic melanom, tratament melanom

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: