CMR: Opinia unui expert medical independent, obligatorie in cadrul unei anchete de malpraxis

12/08/2024
CMR: Opinia unui expert medical independent, obligatorie in cadrul unei anchete de malpraxis

CMR: Opinia unui expert medical independent, obligatorie in cadrul unei anchete de malpraxis

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-opinia-unui-expert-medical-independent-obligatorie-in-cadrul-unei-anchete-de-malpraxis/

Colegiul Medicilor din Romania subliniaza importanta introducerii opiniei unui expert medical independent, specialist intr-o anumita specialitate medicala, ca fiind obligatorie si nu optionala, in cadrul unei anchete de malpraxis.

Potrivit unui comunicat de presa, aceasta necesitate a fost discutata in Parlamentul Romaniei, in contextul propunerii de modificare a Legii Malpraxis, formulata de Colegiul Medicilor din Romania in toamna anului trecut.

Introducerea unui corp de experti independenti, medici, este esentiala din mai multe motive:

1. Rigoarea stiintifica si medicala: Expertii medicali au o pregatire si experienta unice, in gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicala. Opinia lor este indispensabila pentru luarea unor decizii informate si corecte. Prin includerea obligatorie a opiniei specialistilor in cadrul unei anchete de malpraxis, se asigura un echilibru necesar in analizarea modului in care au fost respectate cele mai inalte standarde medicale. In prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicala obligatorie pentru justitie. Medicii legisti nu au competentele necesare pentru a se putea pronunta pe toate actele medicale, din toate specialitatile medicale.

2. Necesitatea unei viziuni integrate: Introducerea obligatorie a opiniei specialistilor faciliteaza o abordare si interpretare multidisciplinare a cazurilor complexe, cum sunt cele in care exista o suspiciune de malpraxis.

3. Implementarea acestei masuri creste transparenta si responsabilitatea in analizarea modului in care au fost luate anumite decizii medicale, intarind increderea pacientilor in sistemul de sanatate. Modificarea legislatiei, in sensul obligativitatii opiniei medicilor specialisti in cadrul unei anchete, va conduce la o analiza a modului in care practicile medicale definite de standardele internationale au fost respectate, reducand riscurile legale si etice asociate.

“In acest moment, este esential ca autoritatile implicate in procesul de legiferare sa acorde prioritate dezbaterii transparente si asumate a unei legi care sa sprijine deopotriva medicii si pacientii. Avem incredere ca obiectivul unei anchete este acela de a aduce clarificare asupra unei situatii, de a stabili adevarul cu impartialitate si transparenta si de a asigura ca toate aspectele relevante sunt investigate in mod corespunzator. Prin desfasurarea unei anchete riguroase si echitabile, se urmareste nu doar identificarea cauzelor si responsabilitatilor, ci si prevenirea unor situatii similare, in viitor. Aceasta contribuie la consolidarea increderii in institutii si la imbunatatirea continua a practicilor si procedurilor, in beneficiul tuturor celor implicati.”, transmite CMR, in comunicatul de presa.

Potrivit sursei citate, profesionalismul, empatia si compasiunea sunt valorile care definesc si ghideaza majoritatea medicilor.

“Intelegem pe deplin teama si supararea pe care pacientii si apartinatorii lor le pot resimti in aceste zile. Este esential sa ramanem echilibrati si sa actionam cu discernamant, pentru a mentine stabilitatea si functionalitatea sistemului medical, astfel incat fiecare persoana sa primeasca sprijinul si ingrijirea de care are nevoie, intr-un climat de respect si incredere reciproca.”, a mai subliniat Colegiul Medicilor din Romania.

Etichete: CMR, malpraxis, opinie expert medical independent

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: