Dezbatere referitoare la transferul pacientilor in stadiu terminal intr-o zona de paliatie

23/08/2024
Dezbatere referitoare la transferul pacientilor in stadiu terminal intr-o zona de paliatie

Dezbatere referitoare la transferul pacientilor in stadiu terminal intr-o zona de paliatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-referitoare-la-transferul-pacientilor-in-stadiu-terminal-intr-o-zona-de-paliatie/

Ministerul Sanatatii va lansa o dezbatere publica pe tema transferului bolnavilor in stadiu terminal de la ATI intr-o zona de ingrijire paliativa.

Ministrul Alexandru Rafila a fost intrebat despre cum se sunt rezolvate problemele legate de trecerea a unui pacient de la ATI, aflat in stadiu terminal, in zona de ingrijiri paliative.

“Intr-adevar avem o problema, (…) au fost foarte multe discutii in Romania si nu s-a ajuns la nicio concluzie, de asta nici nu le avem, fiindca sunt multe probleme de natura culturala, sociala, adica nu e vorba doar de decizia medicala. Este un lucru care trebuie explicat foarte bine public, ca nu discutam despre eutanasii, asta trebuie sa fie clar pentru toata lumea, dar acceptarea acestei intreruperi a tratamentului la ATI si continuarea lui in paliatie nu exista in momentul de fata pentru ca nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns in punctul unei acceptante sociale a acestui lucru”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24, citat si de Agerpres.

El a precizat ca in opinia sa, ca medic, aceasta dezbatere trebuie sa aiba loc, precizand ca o va lansa ‘cat de curand, probabil, la inceputul lunii viitoare’.

“Si eu va spun cine trebuie sa fie actorii, o sa provoc eu aceasta dezbatere publica ca si ministru al Sanatatii, trebuie sa fie societatile profesionale, trebuie sa fie organizatiile de pacienti si trebuie sa fie si Biserica. Ati pornit aceasta discutie pornind de la chestiunea transferului si nu de la chestiunea eutanasiei. E bine ca Biserica sa fie parte la aceasta discutie, tocmai ca sa evitam interpretarile publice care vor aparea, legate de o astfel de situatie. adica sa putem sa avem o reprezentare cat mai larga a societatii si sa se inteleaga ca discutam de un pacient care nu mai are resurse sa-si revina si nu discutam despre eutanasie. Eutanasia, in Romania, din punctul meu de vedere, trebuie scoasa din discutie, pentru ca acceptanta sociala in Romania pentru asa ceva, cu siguranta, nu exista”, a declarat Rafila.

Ministrul a precizat ca urmare a auditului international solicitat dupa situatia de la Spitalul Sfantul Pantelimon ar putea aparea si un model de buna practica in domeniu.

“Noi am solicitat un audit international… ne trebuie exemple de buna practica din alte tari. (…) Iar, in urma acestui audit, daca vreti, care sa examineze procedurile existente in Romania, poate ce s-a intamplat la Pantelimon, sa venim si cu modelul de buna practica care care exista in alte tari , astfel incat sa-l alegem in cunostinta si cu toata lumea, incat sa nu avem tensiuni care sa arunce o umbra asupra sigurantei pacientului intr-un spital public “, a mai afirmat Rafila.

Totodata, demnitarul a explicat si ce intelege prin paliatie.

“Prin paliatie inseamna ca ingrijesti un pacient la care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate si trebuie sa-i oferi un sprijin, incat el sa traiasca demn, adica sa faci terapia durerii, in primul rand sa elimini durerea, si sa-i asiguri conditii, inclusiv consiliere psihologica, pentru ca sa stiti, multi dintre pacientii aflati la paliatie, nu ne referim… paliatia e de mai multe feluri, nu este numai paliatia de la Terapie Intensiva, sunt multe alte afectiuni care in stadiul terminal pacientii au nevoie de un anumit tip de ingrijire”, a mai precizat Rafila potrivit surselor citate.

El a mai adaugat ca, in urma discutiilor purtate recent cu seful Executivului una dintre masurile prezentate premierului se refera la crearea in cadrul spitalelor de urgenta din Romania, conex cu Sectia de Terapie Intensiva, a unui compartiment de paliatie.

Etichete: centre paliatie, pacienti in stadiul terminal, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: