Proiect: Obligatia unitatilor sanitare de a avea butoane de panica si camere video
Proiect: Obligatia unitatilor sanitare de a avea butoane de panica si camere video
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-obligatia-unitatilor-sanitare-de-a-avea-butoane-de-panica-si-camere-video/
USR a depus la Parlament un proiect legislativ ce stipuleaza obligatia unitatilor sanitare de stat si private de a avea butoane de panica in toate saloanele, precum si camere de supraveghere video in zonele ATI si UPU.
Potrivit initiativei legislative, nerespectarea acestor prevederi ar urma sa fie sanctionata cu amenzi cuprinse intre 30.000 si 200.000 de lei.
Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepresedintele Comisiei pentru sanatate, a precizat ca scopul legii este acela de a-i proteja pe medici si pacienti, camerele de supraveghere video in spitale fiind un mijloc obiectiv de masurare a calitatii actului medical si de supraveghere a acestuia, nu un sistem de supraveghere politienesc.
“Nu este un sistem de supraveghere politienesc, nu vanam pe cineva, nu acesta este scopul legii, scopul legii este sa protejeze deopotriva medici si pacienti, e si o forma de protectie a medicilor impotriva celor certati cu legea, care ii sicaneaza cand incearca sa ajute bolnavii. Camera de supraveghere nu este un instrument de pedeapsa pentru medici sau pentru asistente, ci este un instrument prin care toata lumea trebuie sa stie ca intr-un spatiu profesional nu poti intra cu telefonul mobil, cu bijuterii, sa stai in sala de operatii si sa te uiti la filme. Si toata lumea, cand intra intr-un spital, trebuie sa stie ca opt ore se ocupa doar de pacienti si camerele video sunt la dispozitia managerului si a personalului care este autorizat sa aiba acces la aceste imagini. Timpul de stocare va fi de minimum 30 de zile”, a declarat deputatul USR, potrivit Agerpres.
Proiectul de act normativ prevede aplicarea unor amenzi mari, daca nu se instaleaza butoanele de panica si camerele de supraveghere video.
“Amenzile sunt mari. Daca nu se pun butoanele de panica, amenzile sunt intre 30.000 si 100.000 de lei. Daca nu se pun camere de supraveghere video in spitale, amenzile sunt intre 50.000 si 200.000 de lei. Deci, toata lumea trebuie sa stie ca, atunci cand vine la spital, activitatea este supravegheata, controlata, timp de opt ore te ocupi de pacienti, nu te ocupi de altceva si cred ca aceste reguli sunt binefacatoare pentru tot sistemul sanitar si ar fi trebuit sa fie aplicate demult, printr-o lege primara, nu sa fie la dispozitia unui manager, care poate sa spuna: nu am avut bani. Au fost miliarde de euro care se baga in sanatate, intr-un monopol al Casei (CNAS – n.r.), care este absolut prost, trebuie sa intre asiguratori, trebuie ca pacientul sa-si aleaga spitalul si medicul, deci reforma sa fie mai profunda, ca ne costa mult mai mult aceasta lipsa de incredere intre medici si pacienti, decat ar fi costat spitalul si Ministerul Sanatatii ca sa puna camere aici. Ceea ce face domnul Rafila spunand ca e nevoie de audit extern si ca e nevoie de altii sa vina sa masoare calitatea actului medical arata in ce hal a ajuns Ministerul Sanatatii sub conducerea lui”, a mai sustinut Emanuel Ungureanu.
Totodata, el a mentionat ca a convenit cu conducerea Spitalului Pantelimon sa se monteze camere de supraveghere video “imediat”.
Etichete: butoane de panica saloane unitati sanitare, camere video spital, camere video ATI, camere video UPU, ungureanu
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii