COPAC sustine demersurile si protestele pentru pensiile persoanelor cu dizabilitati

30/08/2024
COPAC sustine demersurile si protestele pentru pensiile persoanelor cu dizabilitati

COPAC sustine demersurile si protestele pentru pensiile persoanelor cu dizabilitati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/copac-sustine-demersurile-si-protestele-pentru-pensiile-persoanelor-cu-dizabilitati/

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania anunta ca se alatura Federatiei Consiliul National al Dizabilitatii din Romania (CNDR) in demersurile sale pentru apararea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati, ‘afectate profund’ de modificarile aduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Potrivit COPAC, foarte multe persoane cu dizabilitati sunt pacienti cronici afectati in mod sever de afectiunea pe care o au, iar aceasta lege nu recunoaste contributiile diferentiate ale persoanelor cu dizabilitati, avand drept consecinta imediata reducerea majora a pensiilor unei categorii semnificative de cetateni.

“Aceasta modificare legislativa este un regres semnificativ pentru echitatea sociala, asigurata de legislatia anterioara care reglementa stagiul de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilitati, in functie de gradul de handicap. Desi prezentata ca o reforma, legea are efecte devastatoare asupra celor mai vulnerabile categorii de cetateni, punand in pericol insasi siguranta si posibilitatea de a se ingriji.”, transmite Coalitia intr-un comunicat de presa.

In opinia COPAC, persoanele cu dizabilitati care au contribuit la sistemul de pensii cu eforturi semnificative, depasind bariere fizice, psihologice si sociale, se vad acum penalizate.

“Cu tristete si indignare, observam cum o lege ce ar trebui sa protejeze si sa sustina persoanele cu dizabilitati, se transforma intr-un instrument de marginalizare. Persoanele cu dizabilitati care au contribuit la sistemul de pensii cu eforturi semnificative, depasind bariere fizice, psihologice si sociale, se vad acum penalizate prin reducerea pensiilor. Aceasta nedreptate nu este doar o problema de calcul legislativ, ci poate fi citita intr-o cheie ce evidentiaza chestiune de respect, empatie si responsabilitate fata de cei care s-au straduit sa isi depaseasca conditia si sa se adapteze normelor, aducandu-si propria contributie in societate proportional cu posibilitatile pe care le-au avut.”, a mai precizat COPAC.

Potrivit sursei citate, o mare parte dintre pensii nu asigura un trai decent, nefiind adaptate la inflatie. Reducerea lor uneori cu peste 50% este echivalenta cu o condamnare la saracie.

“Aceasta categorie de cetateni are nevoie de echitate, incurajare si sustinere pentru a avea o viata activa, nu de indemnizatii si alte pomeni care s-au vehiculat in spatiul public.”, a mai transmis organizatia.

In aceste conditii, COPAC-RO sustine demersurile Federatiei Consiliului National al Dizabilitatii din Romania si va participa inclusiv la miscarile de protest anuntate pentru data de 16 septembrie in fata Guvernului Romaniei, ca semn de solidaritate cu persoanele cu dizabilitati afectate sever de aceasta lege.

In context, Comitetul director COPAC solicita “ferm” decidentilor politici sa recunoasca si sa corecteze nedreptatea flagranta pe care aceasta modificare legislativa o face persoanelor cu dizabilitati.

Etichete: COPAC, legea pensiilor, pensii persoane cu dizabilitati, pensii bolnavi cronici

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: