Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Cluj

16/09/2024
Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Cluj

Primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Cluj

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primul-transplant-hepatic-la-institutul-regional-de-gastroenterologie-hepatologie-cluj/

La finalul saptamanii trecute s-a realizat primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, la o pacienta de 25 de ani cu insuficienta hepatica acuta de etiologie autoimuna.

Potrivit Agentiei Nationale de Transplant, interventia a durat mai bine de cinci ore, iar pacienta este stabila.

Transplantul a fost efectuat sub indrumarea Profesorului Dr. Irinel Popescu, fondatorul transplantului hepatic in Romania, impreuna cu echipa compusa din Profesorul Dr. Vladislav Brasoveanu, seful sectiei de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic la Institutul Clinic Fundeni si Profesorul Dr. Nadim Al Hajjar, seful sectiei de Transplant Hepatic la IRGH. Anestezia a fost realizata in conditii de siguranta de catre doamna Profesor Dr. Dana Tomescu, care este sefa ATI din Institutul Clinic Fundeni.

“Astfel reteaua nationala de transplant devine completa, asigurand cate un centru de transplant renal, hepatic si medular in toate cele 3 regiuni ale Romaniei. Agentia Nationala de Transplant impreuna cu Ministerul Sanatatii – Romania consolideaza capacitatea programului national de transplant de a trata toti pacientii romani.”, trasmite Agentiei Nationale de Transplant, intr-un comunicat.

Prelevarea a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, in dimineata de 14 septembrie. Este vorba de un donator de 40 de ani care a suferit un traumatism cranio-cerebral in urma caruia a survenit moartea pe criterii neurologice (moarte cerebrala). Familia indurerata a decis sa isi dea acordul pentru donarea organelor si tesuturilor si astfel au permis medicilor sa salveze 4 vieti de pe listele de asteptare!

Echipa ATI a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, formata din Prof. Dr. Ioana Grintescu si Conf. Dr. Liliana Mirea, alaturi de coordonatorul de transplant Dr. Rosana Turcu, a facut posibil ca gestul familiei sa nu fie in zadar.

Cele 2 interventii de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de Dr. Catalin Baston si Dr. Constantin Gingu, cu suportul ATI – Dr. Liliana Domnisor, la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni.

Transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, de catre echipele coordonate de Prof. Marian Burcea impreuna cu Dr. Alina Gheorghe si Dr. Valentin Dinu.

“Dedicarea si efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstreaza, prin rezultate, ca transplantul este interventia salvatoare de vieti realizata la cel mai inalt grad de profesionalism si responsabilitate. Inca o data, multumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul nepretuit, gest ce demonstreaza ca, prin bunatate si iubire, oamenii pot schimba destine si infaptui minuni pentru semenii lor.”, a mai transmis Agentia Nationala de Transplant.

Sursa: Agentia Nationala de Transplant/FB

Etichete: transplant hepatic, transplant hepatic cluj, agentia nationala de transplant

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: