CMMB: Siguranta pacientului trebuie sa devina un standard al actului medical

17/09/2024
CMMB: Siguranta pacientului trebuie sa devina un standard al actului medical

CMMB: Siguranta pacientului trebuie sa devina un standard al actului medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmmb-siguranta-pacientului-trebuie-sa-devina-un-standard-al-actului-medical/

Este necesar sa transformam mai puternic conceptul de siguranta a pacientului din teorie in realitate, printr-o implementare si mai eficienta in practica, transmite Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), care reafirma angajamentul ferm pentru asigurarea unei asistente medicale de calitate si in conditii de siguranta pentru pacienti.

“Siguranta pacientului trebuie sa reprezinte o prioritate absoluta pentru noi, medicii. Fiecare pacient care ne trece pragul isi pune sanatatea in mainile noastre, iar noi avem datoria sa le oferim cele mai bune ingrijiri posibile, bazate pe profesionalism, competenta, comunicare si empatie. In contextul Zilei Mondiale a Sigurantei Pacientului, ne dorim ca principiile de siguranta a pacientului sa fie implementate in mod proactiv in practica medicala, depasind astfel abordarile teoretice.

Siguranta pacientului trebuie sa devina un standard al actului medical, un angajament asumat de fiecare profesionist din domeniu si sustinut de intreaga comunitate medicala si sistem de sanatate (infrastructura adecvata, circuite functionale, echipamente performante, conditii pentru a profesa).

Cu totii am vazut diverse aspecte negative in sistemul de sanatate. Trebuie sa le recunoastem, sa fie asumate si, mai ales, sa intelegem cum le putem solutiona, inclusiv din perspectiva conceptului de siguranta a pacientului. De aceea, sustin ferm necesitatea de a eficientiza si de a aplica conceptul de siguranta a pacientului intr-un mod mai practic. Acest concept trebuie sa functioneze ca un instrument de sprijin pentru medici, nu ca o sursa de birocratie suplimentara”, a declarat prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti mai subliniaza, de asemenea, importanta colaborarii multidisciplinare in ingrijirea pacientilor. Printr-o coordonare eficienta intre toti profesionistii din sanatate – medici, asistenti medicali, farmacisti si alti specialisti – se pot minimiza riscurile asociate tratamentului, optimizand astfel traseul pacientului de-a lungul diferitelor etape de ingrijire. O echipa multidisciplinara bine pregatita si coordonata poate asigura o ingrijire integrata si sigura.

Totodata, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti isi mentine angajamentul de a promova constant imbunatatirea continua a calitatii actului medical si de a crea un mediu sigur pentru pacienti, colaborand cu toti factorii implicati in sistemul de sanatate pentru a transforma siguranta pacientului intr-o prioritate.

In fiecare an, la 17 septembrie, este marcata Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului. Aceasta zi este un moment important pentru a atrage atentia asupra faptului ca siguranta pacientului reprezinta o prioritate de baza pentru profesionistii din sanatate.

Etichete: siguranta pacientului, ziua mondiala a sigurantei pacientului, colegiul medicilor bucuresti, CMMB

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: