OMS: Primul test (DIV) pentru diagnosticarea mpox

04/10/2024
OMS: Primul test (DIV) pentru diagnosticarea mpox

OMS: Primul test (DIV) pentru diagnosticarea mpox

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-primul-test-div-pentru-diagnosticarea-mpox/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a dat unda verde primului test-diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, care va contribui la lupta impotriva epidemiei actuale, potrivit AFP si Agerpres.

Prin includerea testului pe lista produselor cu utilizare in regim de urgenta, OMS permite si altor agentii din cadrul ONU sa il distribuie si garanteaza autoritatilor sanitare din tarile afectate eficacitatea acestuia.

”In Africa, capacitatile de depistare sunt limitate si intarzierile in ceea ce priveste confirmarea cazurilor de mpox persista, contribuind la propagarea continua a virusului”, a transmis OMS.

Mpox, denumita in trecut variola maimutei, este o boala virala care se propaga de la animal la om, dar care se transmite si intre oameni, provocand febra, dureri musculare si eruptii cutanate.

In 2024, peste 30.000 de cazuri suspecte au fost semnalate in Africa.Testul aprobat de OMS – Alinity mMPXV, produs de laboratoarele Abbott Molecular – este un test PCR in timp real care permite detectarea ADN-ului virusului, atat din Clada I, cat si din Clada II prin tamponarea leziunilor cutanate umane.

Asemenea testelor PCR din timpul fazei acute a pandemiei de COVID-19, noul test trebuie utilizat in cadrul unor laboratoare.

Prin detectarea ADN in mostre de eruptii pustuloase sau veziculare, laboratoarele si profesionistii din domeniul sanitar pot confirma cazurile suspecte de mpox intr-o maniera eficienta.

Etichete: test pentru mpox, diagnostic mpox, variola maimutei, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: