115 premii Nobel pentru Fiziologie/ Medicina | Lista laureatilor din ultimii zece ani
115 premii Nobel pentru Fiziologie/ Medicina | Lista laureatilor din ultimii zece ani
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/115-premii-nobel-pentru-fiziologie-medicina-lista-laureatilor-din-ultimii-zece-ani/
De-a lungul istoriei, in perioada 1901 – 2024, au fost acordate 115 premii Nobel pentru Fiziologie/ Medicina. 40 de premii au fost acordate unui singur laureat, 36 de premii au fost impartite de doi laureati, iar 39 de premii au fost impartite intre trei laureati, potrivit Comitetului Nobel. Astfel, din 1901 pana in 2024, 229 de persoane au fost premiate la aceasta categorie.
Cel mai tanar laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie/ Medicina (1923) a fost Frederick G. Banting, premiat la varsta de 31 de ani „pentru descoperirea insulinei”. Cel mai in varsta laureat (1966) a fost Peyton Rous, premiat la varsta de 87 de ani „pentru descoperirea virusurilor cauzatoare de tumori”.
Lista laureatilor premiului Nobel Fiziologie/ Medicina din ultimii zece ani:
Victor Ambros (SUA) si Gary Ruvkun (SUA) – pentru descoperirea microARN-ului (2024).
Katalin Kariko (Ungaria) si Drew Weissman (SUA) – pentru dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager (2023).
Svante Paabo (Suedia) – pentru secventierea ADN-ului Omului de Neanderthal si infiintarea paleogeneticii (2022).
David Julius (SUA) si Ardem Patapoutian (SUA) – pentru descoperirea receptorilor de temperatura si de atingere din cadrul sistemului nervos (2021).
Michael Houghton (Regatul Unit), Harvey J. Alter (SUA) si Charles M. Rice (SUA) – pentru descoperirea virusului care declanseaza hepatita C (2020).
William Kaelin (SUA), Gregg Semenza (SUA) si Peter Ratcliffe (Regatul Unit) – pentru cercetari ce vizeaza adaptarea celulelor la nivelurile variabile de oxigen din organism (2019).
James P. Allison (SUA) si Tasuku Honjo (Japonia) – pentru cercetarile privind imunoterapia (2018).
Jeffrey C. Hall (SUA), Michael Rosbash (SUA) si Michael W. Young (SUA) – pentru “pentru descoperirea mecanismelor moleculare care controleaza ritmul circadian (2017).
Yoshinori Ohsumi (Japonia) – pentru cercetari asupra autofagiei, procesul prin care celulele umane isi digera propriile deseuri (2016).
William Campbell (Irlanda/SUA), Satoshi Omura (Japonia) si Tu Youyou (China) – pentru descoperirea unor tratamente impotriva infectiilor parazitare si a malariei (2015).
Etichete: premii nobel, premiul nobel fiziologie/ medicina, laureati premiului nobel medicina
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii