Iodura de potasiu, cel mai cautat medicament din Romania. Farmaciile nu pot satisface cererile
Iodura de potasiu, cel mai cautat medicament din Romania. Farmaciile nu pot satisface cererile
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/iodura-de-potasiu-cel-mai-cautat-medicament-din-romania-farmaciile-nu-pot-satisface-cererile/
Romanii cauta insistent iodura de potasiu care le-ar asigura confort in cazul in care radiatiile din Japonia ar ajunge in tara, farmacistii lanseaza comenzi numeroase depozitelor intuind o afacere profitabila, dar autoritatile incearca sa calmeze spiritele sustinand ca nu sunt motive de ingrijorare.
In ultima perioada, tot mai multi romani au inceput sa bata continuu drumul la farmacii, in speranta ca vor gasi pastilele de iodura de potasiu care i-ar proteja de efectul radiatiilor din Japonia , daca acestea ar ajunge in Romania.
Farmacistii sunt insa in imposibilitatea de a satisface cererile, cel putin din punct de vedere economic.
“Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine sa putem lua aceste pastile, pentru ca ne-ar creste vanzarile, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Exista iodura de potasiu numai la Cernavoda”, a declarat, pentru MEDIAFAX, un farmacist, angajat al lantului Sensiblu.
Tot el adauga insa ca nu este cazul ca oamenii sa ia acum aceste pastile.
O situatie similara este remarcata si in farmaciile din lantul Catena. “Nu avem iodid (iodura de potasiu – n.r.). Oamenii cer. Degeaba. Depozitele sunt goale. Am facut din nou cerere“, a spus, de asemenea, o farmacista.
O alta farmacie, un raspuns similar. “Nu vom avea pana cand nu va hotari Guvernul. Degeaba facem comenzi. Depozitele sunt goale. Oamenii vin, intreaba si pleaca nemultumiti. De patru ani nu am mai primit aceste pastile. Nici nu le-am mai cerut”, afirma o farmacista de la Santefarm.
Desi autoritatile sustin in ultima perioada ca nu sunt motive de ingrijorare pentru sanatatea romanilor in urma fenomenelor produse in Japonia, oamenii ar vrea sa faca o mica provizie, chiar daca nu stiu cum sa foloseasca aceste pastile si nici care sunt efectele adverse.
Ministerul Sanatatii anunta saptamana trecuta ca va analiza oportunitatea unui import de iodura de potasiu si ca acest produs poate fi gasit numai in zone centralei de la Cernavoda si la Prefectura din oras.
MS a reluat luni aceste asigurari, de data aceasta citand dintr-o informare privind procedura de protectie preventiva a populatiei cu iodura de potasiu, in caz de expunere colectiva la risc, pe care ministrul Cseke Attila a prezentat-o Guvernului.
Ministerul sublinia ca Romania nu este afectata de cresteri ale radiatiilor cu provenienta din Japonia.
Documentul, intocmit de specialistii in sanatate publica, mai arata ca, administrarea preventiva a iodului non-radioactiv este recomandata medical numai in momentul constatarii expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv. In consecinta, Ministerul Sanatatii a atras atentia populatiei ca nu se justifica un consum al tabletelor de iodura de potasiu, fara indicatie medicala si in absenta expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.
In plus, specialistii in sanatate publica au sustinut ca pentru cea mai mare parte a persoanelor, achizitionarea, in aceste zile, a tabletelor de iodura de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutila deoarece acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana.
Ei semnaleaza si situatiile in care se afla mai multe persoane in cazul carora terapia nu este recomandata, iar consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri prin reactii adverse nedorite si intoxicatii “voluntare” cu iod.
Pentru calmarea celor care au intrat in panica in urma infromatiilor des semnalate in Japonia, in ultima saptamana, Ministerul Sanatatii a dat asigurari ca in cazul in care va fi necesar, administrarea preventiva a iodului non-radioactiv va fi facuta “in mod organizat, in functie de recomandarea personalului medical”.
Iodul radioactiv, care este periculos pentru oameni, este unul dintre produsele secundare ale reactiei chimice a uraniului care are loc la centrala Fukushima I. In conditiile in care tiroida tinde sa acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate in pericol pot lua iodid de potasiu, ce conTine iod stabil si apara glanda tiroida. Guvernul japonez distribuie in prezent iodid de potasiu populatiei din apropiere de reactoare.
Potrivit unui studiu al expertilor americani, iod radioactiv a ajuns in organismul uman prin lapte, fapt posibil, probabil, deoarece vacile au mancat iarba contaminata.
Medicii spun ca daca o persoana a fost expusa la radiatii, cancerul poate aparea in cateva decenii. Studiile epidemiologice au aratat ca incidenta cazurilor de cancer este mai mare in cazul persoanelor care se aflau in apropiere de centrala nucleara Cernobil in momentul dezastrului, decat in cazul celei de la Fukushima.
Sursa: www.mediafax.ro
0 Comentarii