Hotarare de Guvern | Modificarea Listei medicamentelor compensate si/ sau gratuite

11/10/2024
Hotarare de Guvern | Modificarea Listei medicamentelor compensate si/ sau gratuite

Hotarare de Guvern | Modificarea Listei medicamentelor compensate si/ sau gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hotarare-de-guvern-modificarea-listei-medicamentelor-compensate-si-sau-gratuite/

Hotarare de Guvern privind modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Guvernul a aprobat includerea unor medicamente noi pentru afectiuni oncologice, pentru epilepsie, boli cronice cauzate de modificari imunologice are modifica structura tesutului conjunctiv de colagen (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozita, vasculite sistemice), poliartrita reumatoida, infectie cu HIV/SIDA, precum si pentru transplantul medular in Lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si a medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Modificarile si completarile introduse de Executiv la anexa Hotararii Guvernului nr. 720/2008 au in vedere asigurarea accesului echitabil si nediscriminatoriu al populatiei eligibile la medicamente pentru stadii evolutive ale unor afectiuni, care reprezinta singura alternativa terapeutica potrivit ghidurilor nationale sau internationale din patologia respectiva sau pentru care nu exista metode de tratament satisfacatoare incluse in Lista care sa conduca la obtinerea si mentinerea unei stari optime de sanatate.

In urma procedurii de evaluare a medicamentelor noi, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania a emis decizii de includere neconditionata si decizii de includere conditionata de incheierea contractelor cost-volum/cost-volum- rezultat.

Astfel, medicamentul Pregabalinum a fost inclus in lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 50% din pretul de referinta; medicamentele Rituximabum si Ritonavirum au fost incluse in Lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in regim de compensare 100%”, sectiunea Cl “DCI-uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli in regim de compensare 100% din pretul de referinta”

De asemenea, au fost incluse in Programul national de boli transmisibile – A. Subprogramul de tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA si tratamentul postexpunere” urmatoarele medicamente:

Lopinavimm + ritonavirum, Fosamprenavirum, Tipranavirum, Darunavirum, Tenofovirum disoproxil, Combinatii (lamivudinum + zidovudinum), Abacavirum + lamivudinum, Combinatii (abacavirum + lamivudinum + zidovudinum), Enfuvirtidum, Dolutegravirum, Voriconazolum, Posaconazolum, Caspofunginum, alganciclovirum, Imunoglobulina normala pentru administrare intravasculara, Filgrastimum (G-CSF), Imunoglobulina umana normal, Isavuconazolum.

In Programul national de oncologie au fost incuse medicamentele Rituximabum si Cabozantinibum.

Prevederile hotararii intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2024.

In vederea aplicarii prevederilor hotararii aprobate de Guvern, se modifica corespunzator Ordinul MS/CNAS nr. 564/499/2021 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevazute in Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008 si a normelor metodologice privind implementarea acestora.

Etichete: medicamente noi, medicamente compensate si gratuite

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: