CNAS marcheaza 25 de ani de activitate | Indicatorii care arata evolutia institutiei

14/10/2024
CNAS marcheaza 25 de ani de activitate | Indicatorii care arata evolutia institutiei

CNAS marcheaza 25 de ani de activitate | Indicatorii care arata evolutia institutiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-marcheaza-25-de-ani-de-activitate-indicatorii-care-arata-evolutia-institutiei/

In acest an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) marcheaza un sfert de secol de la inceperea activitatii institutionale.

Anul 1999 a semnificat si trecerea de la modelul de finantare centralizata a sectorului de sanatate, la un model de finantare adecvat economiei de piata, bazat pe relatii contractuale intre finantator si furnizorii de servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale, precum si pe plata serviciilor realizate, indiferent de forma de proprietate a furnizorului, in conformitate cu principiul „banii urmeaza pacientul”.

La 1 ianuarie 1999, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 145/1997 a asigurarilor de sanatate, a inceput activitatea CNAS si a caselor de asigurari de sanatate din subordine, iar la 1 octombrie 1999 s-au semnat primele contracte dintre casele de asigurari si furnizorii de servicii de sanatate.

Potrivit institutiei, aparitia sistemului de asigurari sociale de sanatate a permis in timp cresterea finantarii sectorului de sanatate din Romania si a numarului de furnizori de servicii medicale pentru persoanele asigurate, facilitand procesul de modernizare a acestui sector. Astfel, s-a ajuns ca in anul 2023 sa fie furnizat persoanelor asigurate un numar total de 323,8 milioane de servicii de sanatate.

“Totodata, sistemul de asigurari sociale de sanatate a facilitat dezvoltarea in timp a gamei de servicii medicale de care beneficiaza persoanele asigurate, precum si a gamei de medicamente compensate si gratuite la care au acces pacientii.”, precizeaza CNAS.

Indicatori principali care comparativ aceasta evolutie:

 Indicator                                                                                1999                                           2024

Buget total (lei):                                                                  1,8 miliarde                           78,5 miliarde
Buget total (euro):                                                             1,1 miliarde                            15,8 miliarde
Numar total de contracte cu furnizorii:                           12.983                                        25.855
Numar medicamente compensate (DCI):                         159                                            925
Personal (numar posturi aprobate) in intreaga tara:      4.028                                       3.286

“Este un moment de bilant al istoriei sistemului de asigurari sociale de sanatate. In toata aceasta perioada echipa CNAS si a caselor de asigurari de sanatate a reusit sa raspunda nevoilor de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale ale persoanelor asigurate. Suntem constienti ca inca sunt multe nevoi de sanatate neacoperite, ca finantarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, in pofida eforturilor depuse, este inca departe de a fi cea optima. Prin urmare, obiectivul nostru ramane asigurarea echilibrului si stabilitatii in acordarea accesului echitabil si nediscriminatoriu la servicii medicale centrate pe nevoile reale ale oamenilor”, a declarat Valeria Herdea, presedintele CNAS.

Etichete: CNAS, buget CNAS, sistemul de asigurari sociale de sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: