CNAS va infiinta un nou program national de sanatate publica

16/10/2024
CNAS va infiinta un nou program national de sanatate publica

CNAS va infiinta un nou program national de sanatate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-va-infiinta-un-nou-program-national-de-sanatate-publica/

Potrivit unui proiect de act normativ elaborat de CNAS, in curand, urmeaza sa fie infiintat un nou program de sanatate publica. Potrivit initiativei legislative, este vorba de Programul national de ingrijiri paliative.

Crearea cadrului legal adecvat implementarii unui program in cadrul programelor nationale de sanatate curative, Programul national de ingrijiri paliative care are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii pacientului cu boli cronice progresive in stadii avansate si in stadii terminale prin: asigurarea serviciilor de ingrijiri paliative la domiciliu, asigurarea serviciilor specializate de ingrijiri paliative in ambulatoriu, asigurarea serviciilor de ingrijiri paliative in regim de spitalizare de zi; asigurarea serviciilor de ingrijiri paliative de catre echipe mobile dedicate in unitatile sanitare cu paturi care nu au in structura paturi de spitalizare de zi sau sectii/compartimente de ingrijiri paliative.

“De asemenea, acest program aduce numeroase beneficii esentiale ingrijirii pacientilor aflati in stadii avansate si in stadii terminale de boala. Astfel, se imbunatateste calitatea vietii pentru pacientii cu boli incurabile, se reduce povara asupra sistemului de sanatate, diminuand numarul de internari si durata acestora prin gestionarea eficienta a simptomelor in afara spitalelor, se asigura sprijin familiilor si apartinatorilor pacientilor, oferindu-le resurse si suport necesare pentru a face fata situatiilor dificile.”, se precizeaza in nota de fundamentare.

Avand in vedere imbatranirea populatiei precum si cresterea numarului de bolnavi cu boli cronice, implementarea unui astfel de program devine o componenta cruciala a unui sistem de sanatate modern si umanitar, mai arata initiatorii proiectului.

In prezent, exista 16 programe nationale de sanatate curative, iar aceasta ar urma sa devina al 17-lea program ce va fi finantat din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), administrat de CNAS.

Etichete: program national de sanatate publica, program national de ingrijiri paliative, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: