Sindromul de tahicardie ortostatica posturala (POTS) | Simptome si tratament

16/10/2024
Sindromul de tahicardie ortostatica posturala (POTS) | Simptome si tratament

Sindromul de tahicardie ortostatica posturala (POTS) | Simptome si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindromul-de-tahicardie-ortostatica-posturala-pots-simptome-si-tratament/

Sindromul tahicardiei posturale ortostatice este o tulburare subdiagnosticata, dar care poate ascunde afectiuni grave, spun medicii de la Spital Clinic CF Timisoara.

Simptome

Cresterea anormala, rapida, a ritmului cardiac in doar cateva minute, atunci cand o persoana isi schimba pozitia corpului de la culcat la ridicat, perceputa de catre pacienti ca palpitatii. Asa este caracterizat Sindromul de Tahicardie Ortostatica Posturala (POTS), scrie S.L dr. Vladiana Turi, medic primar cardiolog, intr-o informare postata pe pagina unitatii medicale.

Simptomele mai pot include ameteli, senzatie de lesin, oboseala, greata, dureri de cap si, in unele cazuri, pierderea cunostintei (lesin).

Potrivit sursei citate, sindromul de tahicardie ortostatica posturala este o boala care afecteaza sistemul nervos autonom. Este mai frecvent la femei decat la barbati. 80-90% dintre pacientii cu POTS sunt femei. Aceasta discrepanta poate fi legata de diferente hormonale si de alti factori biologici, care pot influenta sistemul nervos autonom. Cu toate acestea, POTS poate afecta indivizi de orice gen si varsta.
Simptomele pot fi exacerbate de factori precum: deshidratarea, caldura, statul in picioare prelungit si anumite medicamente.

La persoanele cu POTS, ritmul cardiac, la trecerea de la culcat la pozitia in picioare, creste cu cel putin 30 de batai pe minut la adulti sau 40 de batai pe minut la copii, fara o scadere corespunzatoare a tensiunii arteriale.

Cauze

“Cauza exacta a POTS nu este intotdeauna clara, dar poate fi asociata cu: infectii virale, boli autoimune, deconditionarea fizica, trauma sau interventie chirurgicala, anumite boli cronice. Nu exista un remediu pentru POTS, iar managementul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor.” mai precizeaza medicul.

Tratamentele pot include:

• cresterea aportului de fluide si sare pentru a extinde volumul sanguin.
• exercitii fizice regulate pentru a imbunatati capacitatea aparatului cardiovascular.
• purtarea unor articole de imbracaminte compresive pentru a imbunatati fluxul sanguin.
• utilizarea unor medicamente: beta-blocante, pentru a ajuta la gestionarea ritmului cardiac sau pentru cresterea volumul sanguin, ori pentru a constrange vasele de sange si a creste tensiunea arteriala.
• fizioterapie pentru a imbunatati mobilitatea si forta
• modificari dietetice – mese mai reduse si mai frecvente

Etichete: sindromul de tahicardie ortostatica posturala, POTS, spitalul clinic cf timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: