A fost pus in functiune primul PET-CT dintr-o unitate sanitara de stat din vestul Romaniei

21/10/2024
A fost pus in functiune primul PET-CT dintr-o unitate sanitara de stat din vestul Romaniei

A fost pus in functiune primul PET-CT dintr-o unitate sanitara de stat din vestul Romaniei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-pus-in-functiune-primul-pet-ct-dintr-o-unitate-sanitara-de-stat-din-vestul-romaniei/

Primul PET-CT dintr-o unitate sanitara de stat din vestul Romaniei a fost pus in functiune la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, anunta unitatea medicala.

PET-CT-ul (Tomografie cu Emisie de Pozitroni combinata cu Tomografie Computerizata) reprezinta una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistica medicala. Dispozitivul permite o diagnosticare precoce a formelor tumorale, oferind informatii anatomice si morfologice ale organului investigat.

Potrivit sursei citate, aparatul foloseste un radiotrasor FDG (molecula de glucoza marcata radioactiv cu fluor) care face posibila identificarea zonelor metabolice cu activitate, atat in zona formatiunii tumorale, cat si in restul corpului unde pot exista metastaze.

“PET-CT-ul ne permite sa diagnosticam, in cazul neoplaziilor, leziunile care sunt biologic active, acele leziuni care sunt in curs de dezvoltare. Mai mult, cu ajutorul rezultatelor furnizate de investigatia imagistica de tip PET-CT putem sa luam in Tumor Board cea mai buna decizie medicala pentru pacientul oncologic, vorbim de chimioterapie, radioterapie, terapie chirurgicala sau o combinatie intre ele. Investigatia, insa, se foloseste si in diagnosticarea anumitor granulomatoze pulmonare si ne permite chiar sa vedem anumite leziuni ischemice pe cord, cum ar fi infarctul miocardic”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa.

Spre deosebire de alte investigatii imagistice, PET-CT-ul nu doar identifica tumori, ci face si o diferenta intre tesuturile sanatoase si cele maligne, ceea ce este esential in diagnosticul precoce si monitorizarea evolutiei bolilor oncologice. In acelasi timp, permite identificarea tipului de boala oncologica, de multe ori chiar inainte ca modificarile structurale sa se produca.

Pentru pacientii diagnosticati cu cancer, acest aparat ofera o evaluare detaliata a stadiului bolii si ajuta la personalizarea tratamentului. Identificarea precisa a metastazelor da posibilitatea medicilor sa adapteze planurile terapeutice pentru fiecare pacient in parte, crescand sansele de supravietuire.

Totodata, dupa finalizarea tratamentului chimio sau radio, analiza imagistica realizata cu ajutorul PET-CT-ului poate arata daca tratamentul a avut succes. Cu alte cuvinte, acest tip de investigatie este recomandata atat pentru diagnosticul, localizarea si stadializarea initiala, cat si pentru monitorizare si evaluare post-terapeutica.

Principalii beneficiari ai noii tehnologii vor fi pacientii suspecti de cancer pulmonar, o patologie extrem de grava si cu o incidenta in crestere. Cu ajutorul PET-CT-ului, acesti pacienti vor beneficia de o diagnosticare rapida si corecta, permitand initierea tratamentului intr-o faza timpurie.

“Deocamdata, singurii pacienti care vor beneficia de investigatii gratuite PET-CT sunt cei internati in cadrul Spitalului Victor Babes. Pe viitor, insa, ne dorim sa includem acest tip de evaluare in Programul National de Oncologie, urmand ca investigatia sa fie decontata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate”, a mai precizat prof. dr. Cristian Oancea, manager unitatii sanitare.

Pentru a pune in functiune acest echipament de ultima generatie, a fost necesara construirea unui corp nou de cladire, proiectat special pentru a deservi activitatea de imagistica PET-CT.

Valoarea totala a investitiei este de 13.138.000 de lei, fondurile fiind asigurate 90% de catre Ministerul Sanatatii, iar restul de 10% de la bugetul local al Primariei Timisoara.

Punerea in functiune a PET-CT-ului la Spitalul Victor Babes marcheaza o etapa importanta in dezvoltarea celui mai important hub imagistic din vestul tarii.

Etichete: PET-CT, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: