Osteoporoza, o problema de sanatate publica | Cinci pasi de urmat pentru sanatatea oaselor
Osteoporoza, o problema de sanatate publica | Cinci pasi de urmat pentru sanatatea oaselor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/osteoporoza-o-problema-majora-de-sanatate-publica-cinci-pasi-de-urmat-pentru-sanatatea-oaselor/
Sanatatea oaselor noastre este pretioasa, iar oasele sanatoase sunt in centrul bunastarii, mobilitatii si independentei noastre.
Ziua mondiala a osteoporozei, marcata anual la 20 octombrie, la initiativa Fundatiei Internationale pentru Osteoporoza (International Foundation for Osteoporosis – IOF), reprezinta un moment de varf in ceea ce priveste aducerea in centrul atentiei a osteoporozei, precizeaza site-ul www.osteoporosis.foundation.
In 2024, aceasta zi a fost marcata sub sloganul ”Say no to fragile bones” – ”Spune nu oaselor fragile”, o campanie prin care sa se puna capat indiferentei in ceea ce priveste sanatatea oaselor, indemnand oamenii de toate varstele sa-si pretuiasca si sa-si protejeze oasele.
Sloganul campaniei din acest an se doreste a fi si un apel pentru ca sanatatea oaselor sa devina o prioritate a politicii de asistenta medicala. Cu pana la 37 de milioane de fracturi de fragilitate care apar la nivel global in fiecare an, osteoporoza reprezinta o povara economica enorma pentru omenire si sanatate la nivel mondial.
Potrivit sursei citate, autoritatile sanitare trebuie sa acorde prioritate sanatatii oaselor in mai multe moduri, inclusiv prin investirea in servicii de ingrijire post fractura. Prin astfel de servicii, fiecare pacient in varsta de peste 50 de ani care ajunge la spital cu o fractura osoasa este evaluat si tratat pentru osteoporoza pentru a preveni fracturile recidivante si care pot pune viata in pericol.
Cinci pasi de urmat pentru sanatatea oaselor:
– exercitii regulate pentru mentinerea oaselor si muschilor in miscare;
– nutritia – o dieta bogata in nutrienti pentru sanatatea oaselor, plus expunerea la soare, care asigura o buna asimilare a vitaminei D;
– un stil de viata cu mentinerea unei greutati corporale sanatoase, cu evitarea fumatului si a bauturilor in exces
– descoperirea factorilor de risc;
– testarea si, daca este cazul, urmarea unui tratament.
Potrivit datelor statistice publicate de Institutul National de Sanatate Publica, in 2023, aproximativ 80% dintre pacientii cu osteoporoza nu sunt diagnosticati si tratati. De alfel, se estimeaza ca, la nivel mondial, una din trei femei si unul din cinci barbati cu varsta de 50 de ani si peste vor suferi o fractura osteoporotica.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentand o problema majora de sanatate publica.
Etichete: osteoporoza, oase fragile, sanatatea oaselor
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii