Capsula endoscopica – investigatie minim invaziva pentru vizualizarea tractului digestiv
Capsula endoscopica – investigatie minim invaziva pentru vizualizarea tractului digestiv
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/capsula-endoscopica-investigatie-minim-invaziva-pentru-vizualizarea-tractului-digestiv/
Capsula endoscopica este un dispozitiv de dimensiuni reduse cu ajutorul caruia se efectueaza o investigatie minim invaziva pentru vizualizarea tractului digestiv, in vederea stabilirii unui diagnostic precis al leziunilor digestive. Potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara, sunt avute in vedere, in special, cele situate in intestinul subtire.
Capsula endoscopica este dotata cu o camera video minuscula care integistreaza imagini din tractul digestiv. Dispozitivul este dotat cu o sursa de lumina. Avand dimensiunile unui comprimat medicamentos, capsula este inghitita cu o cantitate mica de apa. Capsula preia sute de imagini din stomac, intestin subtire si colon, fiind eliminata ulterior pe cale naturala.
Potrivit unitatii sanitare, imaginile din interiorul tractului digestiv sunt transmise wireless unui aparat special atasat la o centura pe care pacientul o poarta la nivelul abdomenului timp de 12 sau 24 ore. Daca pentru explorarea tubului digestiv superior, stomac respectiv tub digestiv inferior colon, exista si alte modalitati de vizualizare, gastroscopia, respectiv colonoscopia, pentru intestinul subtire capsula endoscopica este printre putinele metode disponibile pentru explorarea acestuia.
“Aceasta metoda este indicata la pacientii cu anemie, a carei cauza nu s-a putut stabili prin metode endoscopice clasice. De asemenea, este utila pentru evaluarea si urmarirea bolilor inflamatorii intestinale cu afectare interna: boala Crohn, boala celiaca refractara, limfomul intestinal, sindroame de polipoza familiala, tumori ale intestinului subtire, anomalii vasculare, telangiectazii (sunt dilatatii venoase superficiale vizibile subtegumentar sau la nivelul mucoaselor), sangerari active. De asemenea, se poate folosi pentru confirmarea leziunilor relevate prin alte metode imagistice, RMN sau Computer Tomograf.”, scrie dr. Dr. Diana Popitiu, medic primar gastroenterolog, medic specialist medicina interna la Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-o informare postata pe pagina institutiei.
Potrivit sursei citate, inaintea procedurii, pacientului i se face o „pregatire” a intestinului, similara pregatirii pentru colonoscopie.
Endocapsula este evacuata prin scaun intr-un interval de timp variabil, in functie de tranzitul intestinal al pacientului, in circa 8-12 ore de la administrare.
Dupa finalizarea investigatiei, medicul gastroenterolog analizeaza si interpreteaza imaginile furnizate de videocapsula.
“Trebuie precizat faptul ca videocapsula nu poate fi administrata copiilor, pacientilor cu tulburari de glutitie, pacientilor cu istoric de interventi chirurgicale abdominale, suspiciuni de stenoze, stricturi (ingustare a unui canal sau a unui orificiu al organismului in urma unei boli), fistule, boala Crohn stenozanta.”, mai scrie medicul Diana Popitiu.
De altfel, acest tip de investigatie va putea fi facuta, incepand de anul viitor, si in cadrul Cabinetului de Gastroenterologie din Ambulatorul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: capsula endoscopica, diagnostic leziuni digestive, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii