Ingrijorare privind valoarea punctelor pentru medicina primara si din ambulatoriu (CMR)

28/10/2024
Ingrijorare privind valoarea punctelor pentru medicina primara si din ambulatoriu (CMR)

Ingrijorare privind valoarea punctelor pentru medicina primara si din ambulatoriu (CMR)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ingrijorare-privind-valoarea-punctelor-pentru-medicina-primara-si-din-ambulatoriu-cmr/

Noua conducere a Colegiului Medicilor din Romania atrage atentia ca pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost postat un document in transparenta decizionala fara sa existe un dialog sau o negociere cu reprezentantii medicilor in prealabil.

Documentul face referire la prelungirea contractelor pentru primul trimestru al anului 2025 pe toate domeniile de asistenta medicala

“Pe site-ul www.cnas.ro (platforma oficiala a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate – CNAS) se afla postat, de la sfarsitul saptamanii trecute, in transparenta decizionala, un document care nu a fost negociat cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania (CMR) in ceea ce priveste prelungirea contractelor pentru trimestrul I al anului 2025 pe toate domeniile de asistenta medicala. Documentul nu a luat in considerare nici interventiile reprezentantilor CMR din grupurile de lucru asupra modificarilor CoCa si Norme si nici asupra finantarii.

Colegiul Medicilor din Romania isi exprima ingrijorarea referitor la mentinerea pentru primul trimestru al anului 2025 a valorii punctelor pentru medicina din ambulatoriul de specialitate si medicina primara, in contradictie cu situatia economico-sociala actuala, cu previziunile financiare si, mai ales, cu discutiile anterior avute cu CNAS pe finantare.”, transmite noua conducere a Colegiului Medicilor din Romania, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, referitor la propunerea CNAS de eliminare a regularizarii la 11 luni, reprezentantii CMR solicita reintroducerea mecanismului de regularizare, asa cum a fost in contractul din 2023, doar astfel sumele alocate asistentei ambulatorii de specialitate si asistentei medicale primare vor putea fi utilizate integral in aceste sectoare de asistenta medicala.

“In acest moment, din cauza implementarii sistemului de facturare electronic nu se mai poate observa si cuantifica numarul de consultatii totale efectuate, medicii realizand astfel un numar important de servicii medicale pro-bono.”, mai precizeaza sursa citata.

De asemenea, reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania mai precizeaza:

– CMR a fost de acord cu mentinerea valorii punctelor pentru ambulatoriul de specialitate si asistenta medicala primara doar pentru anul 2024, cu scopul asigurarii stabilitatii si continuitatii asigurarii asistentei medicale.

– CMR a fost de acord cu eliminarea regularizarii la 11 luni pentru ambulatoriul de specialitate si asistenta medicala primara doar pentru anul 2024, intelegand dificultatile financiare din acest an si faptul ca bugetul de stat fusese deja adoptat.

– Codul fiscal s-a modificat pentru anul 2024 si va suferi modificari de substanta si pentru anul 2025, crescand povara fiscalitatii pentru cabinetele medicale. Pe de alta parte, fiscalitatea crescuta a creat cadrul unui FNUASS mai cuprinzator, deci a unei alocari crescute.

– Consideram ca bugetul de stat pentru anul 2025 trebuie sa fie adaptat nevoilor reale ale sistemului de sanatate cu alocari clare necesare functionarii mai eficiente a sistemului de sanatate.

– De la 1 iulie 2023 si pana in prezent, finantarea asistentei medicale primare si a ambulatoriului de specialitate nu a fost indexata cu valoarea inflatiei, chiar daca au crescut permanent cheltuielile necesare functionarii cabinetelor medicale, indiferent de forma lor de organizare. Acest fapt nu a permis dezvoltarea praxisurilor, ci doar functionarea acestora la limita.

“Pentru a reprezenta corect interesele medicilor, cum este precizat in reglementarile CMR, consideram ca este nevoie si de o deschidere si un interes adevarat pentru dialog si negociere intre institutii ale statului si CMR. Nu consideram normal ca pe site-ul unui partener institutional, cum este Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa existe un document ce este deja pus in transparenta decizionala si noi sa nu fim informati si chemati la o negociere inainte de postarea acestui document”, a precizat prof. univ. dr. Catalina Poiana, noul presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

Tototdata, reprezentantii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Romania atrag atenta ca orice act ce face referire la profesia medicala sau la atributii din reglementarea CMR trebuie sa fie discutat inainte de publicare cu reprezentantii corpului medical!

Colegiul Medicilor din Romania mai precizeaza ca s-au trimis adrese oficiale pentru intalniri interinstitutionale CMR-CNAS si nu s-a primit raspuns, inclusiv pentru a exista o predictibilitate s-a propus un calendar de intalniri CMR-CNAS si, de asemenea, nu a fost transmis niciun raspuns.

Etichete: CMR, CNAS, contractul-cadru, CoCa 2025, prelungire contractul cadru 2025, valoare puncte medicina din ambulatoriu, valoare puncte medicina primara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: