Timar: In tara noastra mai exista peste 900.000 de persoane care au diabet zaharat si nu stiu

14/11/2024
Timar: In tara noastra mai exista peste 900.000 de persoane care au diabet zaharat si nu stiu

Timar: In tara noastra mai exista peste 900.000 de persoane care au diabet zaharat si nu stiu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/timar-in-tara-noastra-mai-exista-peste-900-000-de-persoane-care-au-diabet-zaharat-si-nu-stiu/

In Romania, peste 1,2 milioane de persoane sunt tratate prin Programul national de diabet, insa mai exista peste 900.000 de persoane care nu sunt diagnosticate, a declarat Bogdan Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

“Datele pe care ne avem ne indica faptul ca, in acest moment, sunt tratate prin Programul national de diabet in Romania peste 1.200.000 de persoane care iau in momentul de fata o reteta pentru diabet zaharat, ceea ce reprezinta aproximativ 6,5% din populatia tarii noastre. Pe baza datelor epidemiologice, putem estima ca in tara noastra exista sau mai exista inca peste 900.000 de persoane care au diabet zaharat si nu stiu ca au diabet zaharat, ceea ce (…) se incadreaza in tendinta ce exista la nivel global. Practic, aproximativ 5% din populatie are modificari caracteristice diabetului zaharat ce inca nu sunt diagnosticate sau sunt diagnosticate si inca nu urmeaza tratament pentru diabetul zaharat”, a declarat Timar, potrivit Agerpres.

Potrivit medicului, la nivel global, pentru fiecare persoana cunoscuta a avea diabet zaharat mai exista inca o persoana care are aceasta afectiune si nu stie sau nu se trateaza.

“E un lucru usor explicabil, deoarece diabetul zaharat tip doi, care reprezinta aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat la nivel global, in fazele incipiente este asimptomatic sau oligosimptomatic, ceea ce inseamna ca o persoana, la inceput, poate avea acest diabet zaharat tip doi fara sa aiba niciun semn sau niciun semnal de alarma”, a mai precizat presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

In Romania exista aproape 900 de autorizatii de libera practica in specialitatea diabet, nutritie si boli metabolice si peste 200 de medici rezidenti in pregatire.

Etichete: diabet, programul national de diabet, diagnosticare diabet, bogdan timar

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: