Ministrul Sanatatii: Programul national de diabet a progresat foarte mult
Ministrul Sanatatii: Programul national de diabet a progresat foarte mult
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-programul-national-de-diabet-a-progresat-foarte-mult/
De Ziua mondiala de lupta impotriva diabetului de anul acesta, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca Programul national de diabet a progresat foarte mult, fiind unul dintre programele care a beneficiat de cea mai mare crestere a alocarii de fonduri din ultimii opt ani.
“Cred ca principala cauza a diabetului, si lucrul asta se intampla si in Romania, se intampla si in Europa si probabil se intampla si multe alte tari din lume, aceasta extindere a numarului de cazuri de diabet cred personal ca are drept cauza o lipsa a activitatii fizice tot mai evidente mai ales la copii la tineri si modul de alimentatie care determina aceasta tulburare metabolica”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agrepres.
In opinia sa, diabetul de tip 2 este o boala care in buna masura poate fi prevenita.
“Cred ca politicile acestea de preventie pe care le discutam foarte mult timp, dar care au deocamdata un impact relativ redus, pot sa genereze nu numai prevenirea sau combaterea diabetului, pot sa genereze si efecte foarte bune si asupra altor boli netransmibile. (…) Sigur ca la diabetul de tip 1 care apare la copil, la tanar, lucrurile astea nu pot fi influentate, dar diabetul de tip 2, care reprezinta marea majoritate a cazurilor, poate sa beneficieze clar de programele de preventie”, a mai sustinut ministrul.
El a amintit ca Programul national de diabet a progresat foarte mult si este unul dintre programele care a beneficiat de cea mai mare crestere a alocarii de fonduri in ultimii opt ani.
“Cred ca Programul de diabet, care a progresat foarte mult, este unul dintre programele care a beneficiat de cea mai mare crestere a alocarii de fonduri, pentru ca in urma cu opt ani de zile chiar vedeam o statistica, ieri am fost la o conferinta care a dezvoltat aceeasi problematica, in urma cu opt ani erau in jur de 650 de milioane lei si 800.000 de pacienti, acum dupa opt ani avem 1,2 milioane de pacienti, insa prin alocarile succesive, pentru ca tratamentul modern al diabetului implica si elemente de monitorizare, pompe de insulina si alte tipuri de medicatie, a crescut in aproape de 3 miliarde de lei pe an, ceea ce inseamna o crestere de cateva ori a bugetului in decurs de opt ani”, a mai precizat ministrul.
Totodata, el a admis ca exista persoane bolnave de diabet care nu sunt inca diagnosticate.
“Se estimeaza circa 2 milioane de persoane cu aceasta boala. Deci e clar ca sunt unii inca nediagnsoticati si evident netratati. Odata cu dezvoltarea registrelor pentru bolile netransmisibile, diabetul fiind unul dintre ele, putem sa ne adaptam politicile publice inclusiv nevoile de finantare si de preventie la realitatea acestei patologii care este evident una dintre cele prioritare din Romania”, a mai aratat ministrul.
Etichete: diabet, programul national de diabet, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii