INSP: Consumul de tutun este principala cauza prevenibila de deces in lume
INSP: Consumul de tutun este principala cauza prevenibila de deces in lume
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-consumul-de-tutun-este-principala-cauza-prevenibila-de-deces-in-lume/
In Uniunea Europeana, consumul de tutun reprezinta cea mai importanta cauza de deces, fiind responsabil de aproximativ 700.000 de decese in fiecare an, si este totodata unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru sanatate care poate fi evitat, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP).
Potrivit sursei citate, in ciuda progresului obtinut in reducerea prevalentei fumatului in Uniunea Europeana, numarul de fumatori este mare, aproximativ 26% din toata populatia, una din cinci persoane si, ceea ce este si mai grav, 29% dintre tinerii in varsta de 15-24 de ani fumeaza.
Conform datelor prezentate in raportul Health at a Glance 2023, in Romania, prevalenta fumatului zilnic in randul barbatilor a fost de 30,8%, iar in randul femeilor 7,7%, astfel prevalenta fumatului in randul barbatilor adulti (30,8 %) este de patru ori mai mare decat in randul femeilor adulte.
“Prevalenta mare a fumatului in randul tinerilor este, de asemenea, ingrijoratoare. Expansiunea produselor noi care contin tutun, cresterea utilizarii dispozitivelor de vaping si tutun incalzit este, de asemenea, alarmanta. Varsta de incepere a utilizarii produselor de tutun este de obicei inainte de 25 de ani, cu risc maxim de adictie. Conform studiului YRBSS 2022, 40% dintre elevii de liceu din Romania (N=22039) au fumat pe parcursul vietii cel putin o tigara. Dintre acestia, 8 din 10 au experimentat si noi produse din tutun – tigari electronice sau produse cu tutun incalzit.”, a transmis INSP intr-un comunicat de presa, care mai subliniaza ca, ‘in acest context, limitarea consumului de tutun este, fara indoiala, una dintre cele mai eficiente modalitati de a salva vieti si de a imbunatati starea generala de bine.’
Potrivit specialistilor, consumul de tutun este principala cauza prevenibila de deces in lume. Fumul de tutun contine peste 7.000 de substante chimice toxice, iar fumatul pe parcursul vietii poate sa duca, in medie, la scurtarea vietii unei persoane cu cel putin 10 ani.
“Aproximativ un sfert din anii productivi din viata pierduti prin dizabilitate, au drept cauza bolile atribuibile consumului de tutun”, mai precizeaza INSP.
Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, in timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc in tarile cu venituri mici si medii
In fiecare an, in a treia joi a lunii noiembrie se marcheaza „Ziua nationala fara tutun” care are ca scop cresterea gradului de constientizare in randul populatiei privind riscurile pentru sanatate asociate consumului de tutun.
Anul acesta evenimentul se desfasoara sub sloganul: Alege intelept! Spune NU fumatului!
Etichete: riscuri consum de tutun, fumatul, bolile cauzate de fumat, INSP
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii