Medicii de familie in sprijinul “diagnosticienilor” online

18/01/2013

Medicii de familie in sprijinul “diagnosticienilor” online

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-in-sprijinul-diagnosticienilor-online/

Un nou raport “Sanatate online 2013” efectuat de catre Pew Research Center’s Internet si American Life Project a aratat ca “anul trecut 81% dintre adultii din USA au utilizat  internetul, iar dintre acestia 72% au accesat internetul pentru a cauta informatii legate de sanatate.”

Dintre acesti adulti interesati de probleme medicale “59% au accesat mediul online cu scopul de a determina de ce boala sufera ei sau un cunoscut al lor”.  Cercetatorii au denumit acest grup de dimensiuni considerabile (aproximativ 35% din populatia adulta din SUA) “diagnosticieni online”.

Ne intrebam care este acuratetea cu care acestia au reusit sa puna un diagnostic corect? Iar rezultatele studiului sunt din nou surprinzatoare: doua treimi dintre acestia au ajuns la concluzia ca diagnosticul stabilit cu ajutorul internetului este corect!

Majoritatea “diagnosticienilor online” au verificat diagnosticul cu ajutorul unui medic specialist:

  • 41% dintre acestia au afirmat ca medicul le-a confirmat diagnosticul
  • 2% au afirmat ca medicul a confirmat partial diagnosticul stabilit online
  • pentru alti 18% “diagnosticieni online” medicul nu a fost de acord cu diagnosticul stabilit online si (pentru a diminua impactul unei confruntari directe) a oferit un diagnostic alternativ.

Din pacate, un procent relevant dintre “diagnosticienii online” nu a considerat necesar sa verifice corectudinea diagnosticului stabilit cu ajutorul informatiilor de pe net in cadrul unui consult medical de specialitate.

In Romania, in grupa de varsta de 25-44 de ani (populatie activa, care are probleme cu alocarea timpului), penetrarea internetului este de aproximativ 70%, iar in grupa de varsta de peste 44 de ani, de 30%. Este de presupus ca si in Romania sa intalnim un grup consistent de “diagnosticieni online” care sa nu verifice prin consult de specialitate veridicitatea celor stabilite.

Cu consecinte si mai grave decat stabilirea unui diagnostic este administrarea de medicamente care nu sunt recomandate de catre un medic. Ca o consecinta a acestui tip de comportament, dupa cum se arata intr-un articol recent aparut in Ziare.com, sfatul bolnavului a ajuns cea mai simpla si mai des utilizata metoda de tratament in Romania. Mai exact, 70% dintre romani procedeaza in acest fel.

Medicii de familie, care au un rol determinant in educatia pacientilor, incurajeaza utilizarea internetului ca sursa de informare, subliniind insa importanta accesarii de surse autorizate si doresc discutii cu pacientii care sa porneasca de la baze deja stabilite prin orice fel de documentare. Mai mult, ei au posibilitatea sa recomande astfel de surse autorizare de informare pentru a contribui in mod convingator la schimbarea stilului de viata, la adoptarea unor obiceiuri sanatoase sau adecvate cu patologia pacientilor.

In acest scop, SNMF vine in sprijinul pacientilor – utilizatori de internet prin lansarea (in voluntariat) a proiectului de Educatia pacietului disponibila pe portalul FormareMedicala.

In plus, medicii de familie trag un semnal de alarma impotriva automedicatiei si recomanda “diagnosticienilor” online ca in afara documentarii online sau off-line, sa consulte in mod obligatoriu un medic atunci cand apar semne si simptome sau cand este momentul consultului periodic!

 

Echipa de redactie FormareMedicala

Surse: 

http://mobihealthnews.com/19854/pew-35-percent-of-us-adults-are-online-diagnosers/;

http://www.ziare.com/social/medicamente/romanii-primul-loc-in-europa-la-consumul-irational-de-antibiotice-1212474

*360insights, citati de Mediafax

 

Autor: Oana Bornaz

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: