Cardul european de sanatate (CEASS) | In ce conditii se elibereaza
Cardul european de sanatate (CEASS) | In ce conditii se elibereaza
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cardul-european-de-sanatate-ceass-in-ce-conditii-se-elibereaza/
Ca cetatean european, daca va imbolnaviti pe durata unei sederi temporare in alta tara din UE (indiferent ca va aflati acolo in vacanta, intr-o calatorie de afaceri sau la studii), puteti primi orice tratament care nu poate fi amanat pana la intoarcerea acasa. Aveti dreptul la aceleasi ingrijiri medicale de care beneficiaza cetatenii asigurati in tara respectiva.
Cand calatoriti in strainatate, este de preferat sa aveti la dumneavoastra cardul european de sanatate (CEASS). Acesta reprezinta dovada faptului ca sunteti asigurat intr-o tara din UE.
Daca nu sunteti in posesia CEASS sau il aveti dar nu il puteti folosi (de exemplu, in cazul asistentei medicale private), nu vi se poate refuza accesul la tratament, dar s-ar putea sa trebuiasca sa platiti costul integral si sa solicitati rambursarea la intoarcerea acasa.
Solicitarea cardului european de sanatate (CEASS)
In unele tari, cardul european de sanatate (CEASS) este eliberat simultan cu cardul national de sanatate. In altele, printre care si Romania, trebuie sa solicitati emiterea sa, inainte de a pleca in strainatate. Incepand din acest an, cardul european de asigurari sociale de sanatate, poate fi solicitat si online. Persoanele interesate trebuie sa solicite online eliberarea cardului european de sanatate, pe site-ul www.cardeuropean.ro.
Drepturi
Avand in vedere ca Romania este stat membru al UE, calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania este recunoscuta pe teritoriul oricarui stat membru al UE/SEE/Confederatiei Elvetiene/Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in baza documentelor de deschidere de drepturi emise in aplicarea legislatiei comunitare.
In calitate de persoana asigurata pe teritoriul Romaniei puteti solicita cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care va da dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre ale UE, Spatiul Economic European sau Confederatiei Elvetiene sau Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Sedere temporara
Potrivit platformei cardeuropean.ro, prin sedere temporara se intelege deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatia Elvetiana Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp de cel mult 6 luni.
Prin urmare inainte de a planui sa calatoriti fie in vacanta, cu afaceri sau la studii asigurati-va ca veti primi CEASS de la casa de asigurari de sanatate.
Etichete: cardul european de sanatate, CEASS, asistenta medicala UE
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii