Ministerul Sanatatii | Actualizarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor

11/12/2024
Ministerul Sanatatii | Actualizarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor

Ministerul Sanatatii | Actualizarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-actualizarea-listei-alimentelor-nerecomandate-prescolarilor-si-scolarilor/

Ministerul Sanatatii a initiat un proiect de Ordin pentru actualizarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti.

“Avand in vedere ca nutritia este o stiinta in continua dezvoltare, alimentatia oferita in colectivitati pentru cresterea si mentinerea starii de sanatate in randul copiilor si adolescentilor impune ca ghidurile nationale si recomandarile oficiale sa fie actualizate periodic, avand la baza rezultatele celor mai recente studii si cercetari stiintifice.”, se precizeaza in referatul de aprobare.

Obiectivele principale ale recomandarilor sunt scaderea incidentei bolilor netransmisibile (obezitate, diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare, boli neoplazice etc.) in care alimentul constituie un factor etiopatogenic important, in randul copiilor si tinerilor, precum si educatia acestora in scopul formarii unor obiceiuri alimentare sanatoase inca de la varste mici.

Astfel, principalele modificari aduse prin noul proiect de ordin sunt:

– Introducerea “Tabelului de alegeri alimentare”, prevazut in Anexa 1 in care s-au exemplificat alimente si meniuri care pot fi servite mai frecvent sau ocazional sau nu pot fi servite copiilor, in special pentru anumite grupe de alimente cum sunt lapte si derivate, carne, fructe si legume, cereale si produse din cereale, oleaginoase si leguminoase etc.;

– Actualizarea, respectiv completarea “Necesarului de energie, macro- si micronutrienti si apa”, conform recomandarilor Autoritatii Europene Pentru Siguranta Alimentara 2019, prevazut in Anexa 3;

-Inlocuirea tabelului “Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcatuirea dietei la copii si adolescenti” si a listelor cu echivalente alimentare, cu: ”Definirea portiilor pe grupe alimentare si necesarul zilnic estimativ al numarului de portii pentru alcatuirea meniului la copii si adolescenti”, prevazuta in Anexa 4.


Tabel de alegeri alimentare

Alimentele si bauturile oferite copiilor din colectivitati sunt impartite in tabele, conform grupelor alimentare: fructe si legume, cereale, produse din cereale si amidonoase, lapte, derivate din lapte si alternative, carne, produse din carne si alternative. In fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate ca „A se servi cel mai des”, „ A se servi ocazional” si „A nu se servi”, astfel:

A se servi cel mai des:

• Alimentele din aceasta categorie sunt cele mai sanatoase optiuni cu adaos minim de grasimi, zahar sau sare si surse bogate de nutrienti esentiali dezvoltarii optime.
• Alimentele din aceasta categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele si gustarile, in cantitati adecvate in functie de varsta.

A se servi ocazional:

• Alimentele din aceasta categorie contin cantitati mai mari de grasimi, zahar sau sare adaugate si/sau cantitati reduse de nutrienti esentiali.
• Nu este permisa servirea mai mult de trei portii de alimente pe saptamana calculate cumulat din toate listele, din aceasta categorie.

A nu se servi:

• Alimentele din aceasta categorie contin cantitati foarte mari de grasimi, zahar sau sare adaugate si/sau cantitati reduse de nutrienti esentiali.

Potrivit proiectului de ordin, exista si un tabel dedicat „Alte ingrediente alimentare” care nu se incadreaza in niciunul dintre grupurile de alimente mentionate mai sus si un ultim tabel “A nu se servi” care contine alimente cu un risc de sufocare, care nu pot fi servite din considerente de siguranta sau din cauza unei valori nutritionale foarte scazute.

Actualizarea, respectiv completarea “Necesarului de energie, macro- si micronutrienti si apa”, conform recomandarilor Autoritatii Europene Pentru Siguranta Alimentara 2019, prevazut in Anexa 3:

“Noile tabele sunt mai complexe si mai practice in contextul disponibilitatii alimentelor de astazi. Utilizarea tabelului asigura alcatuirea unor meniuri complexe, variate si sanatoase”, se mai arata in referatul de aprobare.

Etichete: lista alimente nepermise copii, alimente permise copii, alimentatie sanatoasa copii,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: