RMN-ul cardiac, „standardul de aur” pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor inimii

13/12/2024
RMN-ul cardiac, „standardul de aur” pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor inimii

RMN-ul cardiac, „standardul de aur” pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor inimii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rmn-ul-cardiac-standardul-de-aur-pentru-diagnosticarea-si-monitorizarea-afectiunilor-inimii/

La Spitalul ‘Victor Babes’ din Timisoara, RMN-ul cardiac este gratuita pe baza biletului de trimitere de la medicul cardiolog.

Potrivit medicilor de aici, RMN-ul cardiac este considerat investigatia de top in imagistica inimii, putand oferi detalii despre structura si functia acestui organ vital. Este una dintre cele mai complexe tehnici de analiza a cordului, prin care se pot obtine imagini ale inimii si vaselor de sange.

“Vorbim de numeroase patologii cardiace ce pot fi investigate cu ajutorul acestei tehnici. RMN-ul cardiac ne ofera informatii nu doar anatomice, morfologice, ci si histopatologice. Ne poate caracteriza inclusiv tesutul miocardic. Practic, este acel „magazin universal” unde gasesti de toate. Dupa o scanare de tip RMN cardiac, putem sa conturam un diagnostic etiologic. Investigatia este folositoare totodata pentru managementul bolilor cardiovasculare, inclusiv farmacologic, dar si non farmacologic. Ne poate ghida in tratamentul unei boli, dar putem sa o folosim si pentru tehnici de tip interventional, pentru interventii chirurgicale cardiace sau alte proceduri invazive”, spune dr. Radu Lala – medic primar cardiolog Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa.

Imaginile obtinute prin RMN cardiac permit o diagnosticare rapida si de inalta precizie, intrucat ofera o acuratete mult mai mare fata de alte metode imagistice. Astfel, pot fi mai bine evaluate miocardul, valvele, dar si vasele sanguine principale.

“Printre afectiunile pentru care se recomanda efectuarea unei asemenea investigatii se numara boala coronariana ischemica, cardiomiopatiile ischemice ori cardiomiopatiile dilatativa, hipertrofica sau de tip restrictiv. RMN-ul cardiac poate fi folosit, insa, si pentru diagnosticul insuficientei cardiace, a complicatiilor infarctului miocardic, evaluarea miocarditei, pentru patologiile pericardice care pot face diferenta fata de un proces inflamator acut sau cronic. Totodata, poate oferi informatii despre bolile cardiace congenitale sau valvulare, de exemplu regurgitarile de tip mitral sau aortic”, mai spune dr. Radu Lala –

Investigatia poate dura intre 40 si 60 de minute, in functie de complexitatea cazului si se efectueaza gratuit in cadrul Laboratorului de Imagistica si Radiologie a Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes, in baza contractului cu Casa Judeteana de Sanatate Timis. Pacientii au insa nevoie de o trimitere de la medicul cardiolog.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: RMN cardiac, investigatii medicale patologii cardiace, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: