Unul din doi romani se confrunta cu probleme legate de greutate
Unul din doi romani se confrunta cu probleme legate de greutate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unul-din-doi-romani-se-confrunta-cu-probleme-legate-de-greutate/
Preventia si educatia sunt elemente-cheie pentru a face fata prevalentei tot mai mari a obezitatii si supraponderii in Romania, sustin specialistii. Este necesar sa se actioneze rapid, deoarece obezitatea reprezinta un factor major de risc pentru sute de afectiuni, inclusiv numeroase tipuri de cancer. Datele arata ca, in prezent, unul din doi romani se confrunta cu probleme legate de greutate.
“Este mare nevoie de educatie pentru sanatate in scoli, pentru ca situatia e mai grava la copii si adolescenti decat la populatia adulta. La noi, subiectul educatiei pentru sanatate e pasat de ani de zile intre Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii, fara vreun progres vizibil. Toti putem pune presiune pe decidenti pentru ca lucrurile sa se schimbe’, a afirmat Lorenzo Radu, presedintele Asociatiei Impreuna Impotriva Obezitatii, citat intr-un comunicat de presa.
Statistici recente arata ca peste jumatate dintre adultii din Romania se confrunta cu supraponderabilitate (31,1%) sau obezitate (21,3%), iar prognozele indica o crestere semnificativa in urmatorii zece ani.
“Sunt multe lucruri pe care le putem face si poate ca unul dintre cele mai importante este acela de a schimba paradigma, de a schimba perceptia obezitatii, din conditie care tine de estetica, in paradigma legata de obezitatea – ca boala cronica netransmisibila. Cred ca aceasta perceptie trebuie schimbata nu numai in randul societatii si nu numai in randul pacientilor, dar si in randul profesionistilor din sanatate”, a declarat si presedintele CMR, Catalina Poiana.
Asociatia Impreuna Impotriva Obezitatii subliniaza ca obezitatea trebuie tratata ca o boala cronica, nu doar ca o consecinta a unui stil de viata nesanatos. In plus, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a asociat obezitatea cu un risc crescut pentru cel putin 13 tipuri de cancer, estimand ca intre 4% si 8% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual la nivel global sunt cauzate direct de obezitate.
In Romania, prevalenta obezitatii este in crestere, ceea ce ar putea duce la o crestere a incidentei cancerelor asociate. Situatia este si mai ingrijoratoare in randul copiilor si adolescentilor: un sfert dintre copiii romani sufera deja de obezitate, iar numarul lor este in continua crestere.
Conform Atlasului Mondial al Obezitatii 2024, realizat de Federatia Mondiala a Obezitatii, rata anuala de crestere a obezitatii in Romania pentru perioada 2020-2035 este estimata la 3,1%, depasind ratele din tari vecine precum Ungaria (2,5%) si Bulgaria (1,3%).
Contrar opiniei generale, obezitatea este o boala complexa care necesita un tratament multidisciplinar, incluzand activitate fizica si nutritie terapeutica, terapie psihologica, farmacoterapie, chirurgie bariatrica sau combinatii ale acestora.
Etichete: obezitate romania, riscuri obezitate, preventie obezitate
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii