Pedepsirea extrema a soferilor pozitivi la substante psihoactive legale poate duce la stigmatizare

03/02/2025
Pedepsirea extrema a soferilor pozitivi la substante psihoactive legale poate  duce la stigmatizare

Pedepsirea extrema a soferilor pozitivi la substante psihoactive legale poate duce la stigmatizare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pedepsirea-extrema-a-soferilor-pozitivi-la-substante-psihoactive-legale-poate-duce-la-stigmatizare/

Medicii psihiatri din Romania si-au transmis ingrijorare in legatura cu propunerea de majorare a pedepselor cu inchisoarea pentru soferii depistati pozitiv la substante psihoactive.

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP), in calitate de organizatie reprezentativa nationala a medicilor specialisti psihiatri din Romania atrage atentia presei si factorilor politici asupra urmatoarelor aspecte:

1. Protejarea drepturilor pacientilor si balanta sigurantei publice

“Credem ca pedepsirea extrema a soferilor pozitivi la substante psihoactive legale poate duce la stigmatizarea pacientilor care au nevoie de tratamente psihotrope si care nu reprezinta un pericol real pentru siguranta rutiera.”, precizeza ARPP intr-un comunicat remis Formare Medicala.
Potrivit sursei citate, o astfel de politica ar putea incuraja abandonarea tratamentelor de catre pacientii, din teama de a nu risca sanctiuni penale, ceea ce ar putea duce la agravarea conditiilor de sanatate mintala si abia atunci ar augmenta nesiguranta publica.

2. Distinctia intre substantele psihoactive ilegale si cele legale

Substantele psihoactive incluse in legislatia romaneasca actuala nu se limiteaza doar la droguri ilegale, dar includ si medicamente prescrise de medici, cum ar fi anxioliticele, antidepresivele, psihostimulantele pentru tratamentul ADHD sau antipsihoticele.

“Aceste medicamente sunt esentiale pentru tratamentele psihiatrice si, in mod frecvent, sunt administrate pacientilor care sufera de afectiuni psihice compatibile cu conducerea auto. Cresterea pedepselor pentru acestia, fara o reglementare clara si diferentiata, ar putea pune in pericol sanatatea mintala a multor mii de oameni bine integrati si functionali socio-profesional, care respecta tratamentele prescrise si mentin un status psihic functional.”, mai precizeaza asociatia.

3. Recomandari privind praguri cantitative clare, asemenea alcoolemiei

“In loc de o abordare pur calitativa a consumului de substante psihoactive, care poate include un risc de penalizare a persoanelor care urmeaza tratamente legale, sustinem ca ar trebui sa se introduca teste cantitative cu praguri bine stabilite, asemanatoare cu alcoolemia si in consonanta cu practica europeana si internationala.”, mai transmis medicii psihiatri.

4. Practica europeana si internationala

Desi neunitara ca practica legala, in multe state europene testele de sange sau urina pentru substante psihoactive sunt reglementate cu praguri specifice care tin cont de tipul substantei si de efectele acestora asupra capacitatii de a conduce.

“Astfel de reglementari sunt esentiale pentru a evita incriminarea inutila a celor care nu reprezinta un risc semnificativ la volan, dar care urmeaza tratamente legale, necesare pentru dreptul lor la sanatate.”, se mai precizeaza in comunicatul semnat de Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP0 si Asociatia Spitalelor Publice de Psihiatrie din Romania (ASPP).

Etichete: substante psihoactive, soferi substante psihoactive legale, medici psihiatri, ARPP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: