De ce pierdem lupta cu cancerul? Preventia, arma care poate salva vieti

04/02/2025
De ce pierdem lupta cu cancerul? Preventia, arma care poate salva vieti

De ce pierdem lupta cu cancerul? Preventia, arma care poate salva vieti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-pierdem-lupta-cu-cancerul-preventia-arma-care-poate-salva-vieti/

In Romania, in anul 2023, si-au pierdut viata din cauza cancerului 46.405 persoane, iar la nivelul Uniunii Europene (UE) se estimeaza ca, s-au produs 1,3 milioane de decese din cauza acestei maladii, in anul 2022. Cancerul reprezinta a doua cauza de mortalitate atat in tara noastra, informeaza Institutul National de Sanatate Publica (INSP), de Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului.

Cancerul nu este o singura boala, ci un grup de peste 200 de boli oncologice descrise, care necesita diagnostice si tratamente specifice si care afecteaza fiecare pacient si familia acestuia in mod diferit. Impactul negativ la nivel personal cat si impactul financiar si socio-economic la nivel societal este unul semnificativ.

Potrivit INSP, localizarile cancerului cu cele mai mari rate de mortalitate la nivelul UE sunt cancerul de plaman, cancerul colorectal, cancerul de san si cancerul pancreatic.

“In acelasi timp, au fost diagnosticate 100.471 de cazuri noi de cancer in Romania si 2,7 milioane de cazuri noi de cancer in Uniunea Europeana. Cazurile noi diagnosticate cel mai frecvent in UE sunt cele de cancer de san, colo-rect, prostata, col uterin si plaman.”, precizeaza INSP, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, se estimeaza ca numarul de imbolnaviri de cancer in Uniunea Europeana va creste cu 18,39% pana in 2040, prin schimbarile demografice care se produc.

Pe langa pierderea de vieti omenesti, cancerul determina si suferinta persoanelor afectate si a familiilor acestora, conduce la pierderi economice asociate diagnosticarii si tratamentelor necesare, scaderii productivitatii muncii si a deceselor premature.

Principalii factori de risc care contribuie la povara globala a cancerului sunt factorii comportamentali: consumul de tutun, consumul de alcool, supraponderalitatea si obezitatea, inactivitatea fizica si stresul cronic. Riscul de a dezvolta cancer este influentat, pe langa stilul de viata al fiecaruia de factorii genetici, biologici, dar si de factorii de mediu.

In ceea ce priveste impactul factorilor de risc comportamentali, in tara noastra se estimeaza ca:

• aproximativ 21% dintre cancere sunt atribuite consumului de tutun, similar cu alte tari din Europa Centrala si de Est.
• obezitatea este factorul de risc care contribuie la aproximativ 4,2% dintre cazurile de cancer,
• iar 6,8% dintre cazurile de cancer sunt atribuite consumului de alcool.

Faptul ca aceasta maladie are un debut fara manifestari vizibile, greu de recunoscut si impactul sau devastator asupra vietii omenesti, au facut-o una dintre cele mai de temut boli ale zilelor noastre. Cu toate acestea, cancerul este o boala care poate fi in mare parte prevenita, depistata precoce si tratata cu sanse de vindecare imbunatatite.

“Subliniem ca preventia reprezinta cea mai eficienta interventie de control a cancerului. Codul European impotriva cancerului cuprinde un set de 12 recomandari pe care fiecare persoana le poate aplica, fara sa fie necesare abilitati specifice sau sfaturi suplimentare. Atragem atentia asupra importantei adoptarii unor comportamente sanatoase pentru reducerea riscului de cancer precum: neinceperea fumatului, sau stoparea acestuia, adoptarea unei alimentatii sanatoase si practicarea activitatilor fizice cu regularitate cu pastrarea unei greutati corporale optime si restrictii in ceea ce priveste consumul de alcool.”, mai informeaza INSP.

De asemenea, potrivit specialistilor, in cadrul modalitatilor de preventie, preventia secundara prin diagnosticarea precoce a cancerului ramane esentiala.

Examenele de screening si controalele medicale periodice duc la depistarea celor mai frecvente cancere in stadii precoce, ceea ce inseamna cresterea semnificativa a sanselor de supravietuire si vindecare.

Etichete: cancerul, ziua de lupta impotriva cancerului, preventie cancer, risc cancer, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: