“Cadoul Vietii” – campanie pentru incurajarea donarii de organe

26/02/2025
“Cadoul Vietii” – campanie pentru incurajarea donarii de organe

“Cadoul Vietii” – campanie pentru incurajarea donarii de organe

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cadoul-vietii-campanie-pentru-incurajarea-donarii-de-organe/

Agentia Nationala de Transplant a lansat o companie de informare privind importanta donarii de organe. Campania „Cadoul Vietii” are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare in randul populatiei si incurajarea donarii de organe, in conditiile in care peste 3.000 de pacienti se afla pe listele de asteptare pentru un transplant.

Lista de asteptare pentru pacientii pediatrici include 6 pacienti care necesita transplant hepatic la Spitalul „Grigore Alexandrescu” si 28 de pacienti care au nevoie de transplant renal la ICUTR Cluj.

„Ne aflam intr-un moment crucial in care trebuie sa prioritizam cresterea numarului de donatori si sa extindem reteaua de transplant la nivel national. Prin campania „Cadoul Vietii” ne dorim sa informam si sa sensibilizam populatia cu privire la importanta acestui gest altruist, care poate salva vieti”, a declarat dr. Guenadiy Vatacki, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, prezent la conferinta de presa, a reafirmat sprijinul institutional pentru aceasta initiativa, subliniind necesitatea unei schimbari de paradigma in domeniul transplantului:

„Transplantul de organe nu este doar un act medical, ci un simbol al solidaritatii umane. Lista de asteptare pentru transplant numara peste 3.000 de persoane, iar numarul donatorilor este insuficient. Este esential sa crestem transparenta procesului si sa consolidam increderea publicului. Prin aceasta campanie, ne dorim sa aducem o schimbare reala in perceptia si acceptarea donarii de organe.”

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti a precizat:

,,Atat personal, cat si in numele comunitatii academice a Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti salut aceasta noua initiativa a Agentiei Nationale de Transplant cu privire la configurarea, dezvoltarea si implementarea unei ample campanii dedicate sustinerii donarii de organe, prin care sper sa insuflam mai multa forta si putere de convingere societatii romanesti in ceea ce priveste luarea unor decizii grele, dar salvatoare, atunci cand solutiile medicale sunt epuizate pentru anumiti pacienti, dar pline de speranta pentru cei, si nu putini ca numar, ce se afla pe listele de transplant. Si sunt convins ca acest proiect in care Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti este unul dintre principalii parteneri alaturi de Agentia Nationala de Transplant, Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania va reusi sa inspire, sa educe si sa motiveze mare parte din populatia tarii noastre in ceea ce priveste procesul de donare de organe ca act suprem de generozitate si solidaritate umana, intr-un context general actual in care numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala este unul foarte redus, refuzul acestui gest suprem din partea apartinatorilor posibililor donatori fiind, de cele mai multe ori, determinat de anumiti factori extremi de sensibili, dar si de o slaba informare prealabila asupra ideii de a dona viata”,

Dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a accentuat rolul medicilor in procesul de donare: ,,Vrem ca fiecare medic, fiecare profesionist din sanatate sa constientizeze anii de viata pe care un donator de organe si tesuturi il poate aborda unei persoane care este primitoare. Consider ca in calitate de colegiu profesional trebuie sa fim intr-adevar o voce proactiva, un partener si un sustinator al activitatii de transplant de organe si tesuturi. Nu vorbim de un simplu gest medical, acest transplant de organe este un act de solidaritate, este un act de umanitate, este un act de altruism si poate cel mai important aspect este legat de faptul ca acest act se desfasoara intr-un moment de mare emotie pentru apartinatorii donatorului. Poate cele mai importante abilitati pe care profesionistii trebuie sa le dobandeasca sunt acelea de comunicare pentru ca trebuie reuseasca sa sustina familiile in depasirea unui asemenea moment tragic, cum este pierderea unei vieti omenesti, dar in acelasi timp trebuie sa gaseasca resurse pentru a-i mobiliza pe cei ramasi catre un gest mobil, catre un gest altruism, care este de fapt viata pentru persoanele care primesc aceste organe si viata este elementul pentru care noi, profesionistii din sanatate, luptam zi de zi”.

Situatia transplanturilor in Romania

Potrivit datelor prezentate de ANT, numarul transplanturilor realizate in ultimii ani:

• 2022: 314 transplanturi (230 rinichi, 75 ficat, 7 cord, 2 plaman); dintre acestea, 19 au fost pediatrice.
• 2023: 325 transplanturi (219 rinichi, 94 ficat, 11 cord, 1 plaman); dintre acestea, 17 au fost pediatrice
• 2024 (pana in prezent): 243 transplanturi (167 rinichi, 74 ficat, 1 cord, 1 plaman); dintre acestea, 12 au fost pediatrice.

Etichete: donarea de organe, transplant de organe, cadoul vietii, agentia nationala de transplant

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: