Herpesul genital si sarcina
Herpesul genital si sarcina
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/herpesul-genital-si-sarcina/
La inceputul sarcinii, printre subiectele abordate cu femeia gravida, medicul de familie trebuie sa discute si despre herpesul genital (HG).
Mai exact, medicul de familie trebuie sa evalueze istoricul de herpes genital al gravidei, deoarece riscul transmiterii virusului herpes simplex (HSV) la nou-nascut este de 30-50% – in contextul unui episod de herpes genital inainte de nastere si scazut, de aproximativ 1% – in randul femeilor cu istoric de herpes genital recurent sau cu un episod primar in prima jumatate a sarcinii.
De aceea, medicul de familie trebuie sa informeze gravida si sa o consilieze cu privire la riscul de transmitere materno-fetala a infectiei HSV in timpul travaliului. In plus, trebuie stiut ca gravidele cu herpes genital recurent care nu au simptome de prodrom sau leziune genitala sugestiva pentru HG inainte de nastere pot naste pe cale vaginala.
In schimb, gravidelor cu herpes genital recurent ajunse la termen si care prezinta simptome prodromale sau leziuni herpetice, li se recomanda nasterea prin cezariana.
Mai multe informatii despre infectia cu herpes genital in sarcina puteti afla accesand cursul EMC online “Virusurile Herpes Simplex 1 si 2”, postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este disponibil gratuit si creditat cu 12 puncte EMC.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii