Monitorizarea activa in hiperplazia benigna de prostata (HBP)
Monitorizarea activa in hiperplazia benigna de prostata (HBP)
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/monitorizarea-activa-in-hiperplazia-benigna-de-prostata-hbp/
Monitorizarea activa (watchfull waiting) in hiperplazia benigna de prostata (HBP) se recomanda pacientilor cu simptomatologie de tip LUTS, usoara sau moderata, necomplicata, ce nu constituie o amenintare serioasa a sanatatii si care are un impact scazut asupra calitatii vietii. Pacientii carora li se recomanda monitorizarea activa sunt cei care prezinta scor IPSS<7 si volum rezidual postmictional <100 ml.
Monitorizarea activa presupune mai inainte de toate educatia pacientului cu privire la prostata, hiperplazie benigna de prostata si LUTS.
De asemenea, medicul consiliaza pacientul privind eventualitatea coexistentei cancerului de prostata, explicandu-i acestuia ca cei mai multi barbati in varsta de peste 50 de ani vor sesiza modificari legate de mictiune, acestea afectand mai mult sau mai putin calitatea vietii.
Planul de monitorizare a pacientului bolnav de hiperplazia benigna de prostata presupune o vizita de control la sase luni dupa cea initiala, dupa care, cate o consultatie pe an. La controalele periodice se urmaresc IPPS si reziduul vezical postmictional.
Mai multe informatii despre monitorizarea activa a HBP dar si despre alte tipuri de terapii puteti obtine accesand cursul EMC online “Hiperplazia benigna de prostata II” postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii