Responsabilitatea cardurilor de sanatate nu apartine medicilor de familie
Responsabilitatea cardurilor de sanatate nu apartine medicilor de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/responsabilitatea-cardurilor-de-sanatate-nu-apartine-medicilor-de-familie/
Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) a declarat in cadrul Medical Forum desfasurat miercuri, 13 martie a.c. la Targu-Mures, ca responsabilitatea impartirii si inscriptionarii cardurilor de sanatate nu apartine medicilor de familie, ci acestia le vor folosi in calitate de furnizor de servicii medicale.
“Cardul de sanatate nu este proiectul SNMF, este proiectul Casei Nationale de Sanatate, a Ministerului Sanatatii. Daca vor dori sa il implementeze, foarte bine, noi il vom folosi ca orice furnizor de servicii medicale – nu avem nimic impotriva sa il folosim – desi sunt sigura ca vor aparea aceleasi disfunctionalitati care apar acum in SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), adica iarasi pacienti carora li se va refuza calitatea de asigurat, iarasi pacienti care apar cu alt nume. Nu acceptam sa folosim putinul timp pe care il avem pentru pacienti pentru consultatii tot pentru un act administrativ si birocratic. Deci nu il vom imparti si nu il vom inscriptiona”, a declarat presedintele SNMF.
In plus, dr. Rodica Tanasescu a mai precizat ca acest card de sanatate nu reprezinta o urgenta, deoarece inscrierea bolilor pe acest card va ramane la latitudinea pacientului, iar multi dintre acestia nu vor opta pentru acest proces, din motive de confidentialitate. In acest context, cardul de sanatate va fi doar un instrument care va dubla SIUI, va confirma calitatea de asigurat si va valida serviciile medicale efectuate.
Referitor la acest aspect, presedintele SNMF a precizat ca: “’Pentru aceste doua nevoi nu este necesar sa se inscriptioneze date ale pacientilor. Un amanunt simpatic: s-a considerat ca e nevoie sa se inscriptioneze bolile cu caracter grav, vital, cu risc vital, dar in acelasi timp acest card va avea cod PIN, ca orice card bancar. Acele boli cu risc vital se presupune ca ar fi necesare medicului in cazul in care pacientul nu poate relata, este in coma, este socat etc. Intrebarea mea este daca pacientul este in coma, cum introduce codul PIN? Avand in vedere acest lucru, cred ca nu este nevoie de inscriptionarea cu date medicale si cred ca nu este o urgenta”.
Autor: Agerpress
0 Comentarii