In anumite conditii, aflatoxina nu este periculoasa
In anumite conditii, aflatoxina nu este periculoasa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-anumite-conditii-aflatoxina-nu-este-periculoasa/
Consiliul stiintific al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis miercuri ca aflatoxina nu reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor, atat timp cat se gaseste in limitele stabilite in legislatia europeana.
“Astazi, la sediul ASNVSA, a avut loc sedinta Consiliului stiintific, alcatuit din academicieni, profesori universitari si oameni de stiinta care au expertiza in domeniu. Cel mai dezbatut subiect a fost cel al aflatoxinei M1, care a fost depistata in anumite probe de lapte. Parerea Consiliului stiintific este ca aflatoxina nu este periculoasa pentru sanatatea omului atata timp cat se gaseste in limitele impuse de legislatia europeana. In Romania si in Europa limita maxima admisa de aflatoxina este de 0,05 parti/milion/litru, comparativ cu limita maxima pe care o au SUA, de 0,5 parti/milion/litru”, a declarat vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.
De asemenea, acesta a mai adaugat ca de la ingerarea furajelor contaminate cu aflatoxina B si pana la producerea laptelui, respective aparitia aflatoxinei M1, substanta este semnificativ diluata si ajunge sa aiba doar 25% din gradul de tocixitate initial. Asadar, aflatoxina poate fi extrem de periculoasa doar in cazul in care alimentul ar fi ingerat o doza din aceasta substanta care i-ar fi fost letala.
Relevanta in acest sens este declaratia presedintelui Romalimenta, Sorin Minea: “Nu s-a facut niciun fel de experienta pe om. Se banuieste ca, in urma ingestiei unei cantitati de aflatoxina de 100 de ori mai mari decat limitele admise – de vreo 100 de litri de lapte pe zi – bauta de o singura persoana timp de 20 de ani, ar exista sanse ca acea persoana sa se imbolnaveasca. Daca beti 10 pahare de aflatoxina pe zi, sansele de a va imbolnavi sunt zero. In Romania si in Europa au inceput sa se faca analize destul de recent. Cantitatea admisa in America este de 10 ori mai mare decat cea din Europa si nu am auzit niciun american sa moara de cancer de la aflatoxina. Este doar o supra-protectie europeana”.
De asemenea, si directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a dat asigurari conform carora “In industrie exista atata autocontrol, exista norme, analiza riscurilor, exista atat de multe teste si analize care se fac pe bani foarte grei in laboratoare dotate cu aparatura foarte scumpa, tocmai pentru a preintampina astfel de evenimente si a veni cu o siguranta maxima in produsele alimentare. Faptul ca a aparut acest eveniment (laptele contaminat cu aflatoxina – n.r.) este o chestiune de rutina si au fost facute controale”.
Autor: Agerpress
0 Comentarii