Declaratiile ministrului Eugen Nicolaescu – conferinta SNMF 2013
Declaratiile ministrului Eugen Nicolaescu – conferinta SNMF 2013
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/declaratiile-ministrului-eugen-nicolaescu-conferinta-snmf-2013/
Declaratiile ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in cadrul deschiderii oficiale a Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2013.
“Astazi sarbatorim medicina de familie.”
“Munca medicului de familie nu este considerata si apreciata la nivelul pe care il merita. Pacientii sunt nemultumiti fata de tot ceea ce inseamna sistem sanitar.”
“Nu se poate contrui un sistem sanitar coerent si eficient daca medicul nu este multumit, daca nu vine la serviciu cu placere si daca nu isi face munca cu responsabilitatea pe care societatea i-o da si i-o recunoaste.”
“Sa fim mai atenti cu pacientii, sa le dam mai multa importanta, sa ii invatam sa apeleze la dvs. nu doar cand sunt bolnavi, ci si cand sunt sanatosi.”
“Pentru urmatorii 4 ani preventia este obiectivul principal pentru toate programele pe care le vom desfasura. Dvs. sunteti primii chemati pentru realizarea acestui deziderat.”
“Vom dezvolta programe de preventie la care dvs. veti avea importanta cea mai mare.”
“Nu am reusit sa reglez bugetul anului 2013 asa cum imi doream. Este o crestere foarte mica, a trebuit sa negociem si cu cei de la Casa, pentru ca sunt in continuare mari si tari. Acestia trebuie sa inteleaga ca trebuie sa serveasca interesul pacientilor, nu cel birocratic.”
“Datoria noastra de administratori de sistem este sa ne uitam la ce isi doresc medicii si sa venim in intampinarea lor. Avem obligatia sa gasim o rezolvare corecta a problemelor pe care medicina de familie le are.”
“Nu avem decat un singur scop: pacientul trebuie sa fie consultat, sa fie ingrijit si sa simta ca ii este acordata atentie.”
“Este poate cea mai grea perioada pe care o traversam de cativa ani incoace. S-au deteriorat principiile si valorile, relatiile intre cetateni. Banii sunt din ce in ce mai putini – problema este cum ii gestionam corect. Eu cred ca impreuna putem sa construim acea infrastructura de interese ale cetatenilor prin care o parte din resurse sa fie trimise catre indeplinirea nevoilor cetatenilor.”
“De la 1 intra in vigoare contractul cadru. Unii sunt multumiti, altii nu, altii si-ar fi dorit sa fie mai multumiti si pe buna dreptate. Nu este un an fast, care sa ne dea speranta. Insa tot ceea ce intentionam sa modificam in birocratia sistemului de sanatate – prima directie – programele nationale de sanatate, finantate insuficient. A doua directie o reprezinta derularea unor programe de preventie in medicina de familie.”
“Pentru anul viitor vrem sa creionam deja proiectele de buget, in care sa isi gaseasca materializare si asteptarile dvs. Eu cred ca bugetul lui 2013 este tranzitoriu. Dar cel pentru 2014 ar trebui sa insemne acel procent destinat medicinii de familie, astfel incat medicii de familie sa stie cum sa isi contruiasca si sa corecteze activitatea de la cabinet.”
“Incercam sa reasezm componentele sistemului sanitar: care este rolul medicinii de familie, a medicinii de ambulatoriu si al spitalelor. Un punct procentual redus de la finantarea spitalelor inseamna mult mai mult decat un punct procentual redus din finantarea medicinii de familie.”
“Stiu ca este greu sa schimbati atitudinea profesionala, dar cred ca intr-un dialog permanent si un efort de comunicare in care sa transmitem aceste mesaje in mod repetat catre cetateni, vom ajunge sa realizam aceasta schimbare.”
“Schimbari in sistemul sanitar: pachetul de servicii medicale de baza, pachet suplimentar de servicii medicale din asigurari private.”
“Eu cred ca Romania trebuie sa se dezvolte mai mult catre sistemul britanic, deoarece seamana mai mulf cu ceea ce avem noi.”
“Vrem sa transferam autoritatilor locale cat mai multe activitati si sa intarim rolul formarii profesionale medicale. Vom incerca sa dam conducerea spitalelor autoritatilor universitare.”
“Am venit cu mare bucurie si responsabilitate, pentru ca stiu ce asteptari aveti de la mine. Stiu ca asteptati cateva lucruri care sa va garanteze desfasurarea actului medical in conditii cat mai bune. Stiu ca vreti ca specialitatea dvs. sa fie tratata cu demnitate si sa fie apreciata, pentru ca este temelia medicinii. “
Autor: Elena Gherasim
0 Comentarii