Carta Alba a Hepatitei C in Romania
Carta Alba a Hepatitei C in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/carta-alba-a-hepatitei-c-in-romania/
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), cu sprijinul ELPA (European Liver Patient Association), au lansat “Carta Alba a Hepatitei C in Romania – Probleme, provocari si raspunsuri 2013-2018”.
Carta Alba a Hepatitei C in Romania este un pas concret din planul de actiune pentru solutionarea problemei hepatitei C in Romania, pe care specialistii in sanatate si reprezentantii asociatiilor de pacienti au decis sa il implementeze la finalul anului trecut.
„Consideram ca acest document care lupta impotriva hepatitei C este un inceput pentru elaborarea unei strategii care sa cuprinda toate formele de hepatita, inclusiv pentru hepatita B şi coninfecţia B cu D. Avand in vedere prevalenţa medie din ţara noastra, promovam accesul la cele mai noi terapii. In final, medicul trebuie sa aiba posibilitatea de a alege liber si de a oferi pacienţilor cele mai bune soluţii terapeutice”, a declarat Marinela Debu, Presedinte APAH.
Prezent la acest eveniment, Stanimir Hasurdjiev. Director Executiv ELPA., a incurajat Romania sa dezvolte o strategie proprie pentru hepatita C – care sa tina cont de nevoile locale. „Suntem convinsi ca Romania va fi un exemplu pentru multe tari daca isi dezvolta propria strategie de lupta impotriva hepatitei C”, a declarat acesta.
Carta Alba a Hepatitei C in Romania – Probleme, provocari si raspunsuri 2013-2018
Documentul prezinta situatia delicata a tarii noastre in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de hepatita C si totodata analizeaza practicile europene in combaterea hepatitei C, oferind solutii pentru o strategie nationala de combatere a acestei boli in Romania.
In momentul actual Romania este situata pe un nedorit loc fruntas intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste prevalenta hepatitei C. Cercetarile epidemiologice recente indica un numar de circa 600.000 de romani infectati, dintre care 80% – 90% cu hepatita C in faza cronica.
Astfel, studiile releva ca in anul 2028 Romania s-ar putea confrunta cu circa 260.000 de cazuri de hepatita cronica, 100.000 de cazuri de ciroza compensata si 40.000 de cazuri de ciroza decompensata. O asemenea morbiditate ar pune presiuni majore asupra sistemului de asigurari de sanatate pentru ingrijirea pacientilor aflati in stadii avansate ale bolii.
Carta Alba a hepatitei C, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), cu sprijinul ELPA, propun autoritatilor publice responsabile un parteneriat in scopul elaborarii si implementarii in comun a unei Strategii nationale de combatere a hepatitei C. Acest mod de lucru inovativ pentru tara noastra poate servi pe viitor drept model si pentru alte initiative menite sa amelioreze starea de sanatate a romanilor.
Autor: Dorina Pirau
2 Comentarii
buna ziua sint unul din cei multi depistati accidental cu virusul hepatic de tip c va rog spunetimi cum pot intra in posesia carti albe a hepatitei c si unde trebuie sa merg pentru a fi inregistrat pentru un tratament sau pentru a mi se face o viremie si analize complete va multumesc anticipat pt ajutor sint disperat si nu stiu unde sa merg.
Buna ziua,
Nu stiu care este situatia dumneavoastra in acest moment. Dupa ce s-a descoperit ca sunteti pacient a-ti fost la medicul de familie pentru a va da o trimitere catre un gastroenterolog, un medic de boli infectioase sau un hepatolog?
In ceea ce priveste Cartea Alba a Hepatitei si alte intrebari va rog sa ne contactati pe adresa de email roapah@gmail.com sau la Call Center tel. 0268/474400 de luni pana vineri intre 10.00 si 16.00 sau sa ne lasati un telefon de contact apasand tasta 6 dupa ce apelati Call Center-ul.
Va multumesc!