Medicina centrata pe pacient – o finantare altfel planificata
Medicina centrata pe pacient – o finantare altfel planificata
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-centrata-pe-pacient-o-finantare-altfel-planificata/
Lider inovator care a luptat pentru imbunatatirea calitatiii serviciilor medicale, dr. Paul Grundy, Global Director, Healthcare Transformation, IBM, a fost prezent la Conferinta Nationala de Medicina Familiei 2013 pentru a sustine o prezentare pe tema conceptului PCMH – medicina centrata pe pacient. Domnia sa a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu pe aceasta tema.
FormareMedicala.ro: Care este atitudinea companiilor de asigurari privind introducerea acestui concept?
Dr. Paul Grundy: In America este un sistem de asigurari de sanatate foarte complex. Asa cum va explicam, pentru cei cu varsta sub de 65 ani, angajatorii platesc asigurarea (ca in Germania), pentru cei ce au peste 65 ani, Guvernul plateste asigurarea (ca in Canada). Asadar, cumparatorii reprezentati de marile companii si de guvern s-au adresat firmelor de asigurari de sanatate. Le-am spus: „daca nu sunt implementate centre pilot care sa practice medicina centrata pe pacient, nici unul din noi nu va mai plati asigurari. Pentru ca noi detinem puterea cumparatorului”.
Asa ca ne-am aliat cu jumatate din companiile de succes din Top Forbes 100 si le-am spus asiguratorilor: „noi impreuna cu medicii de familie dorim infiintarea acestor centre pilot in care sa se practice medicina centrata pe pacient. Daca nu sunteti de acord sa ne sustineti financiar sa facem acest lucru impreuna, in termen de un an nici unul din noi nu va mai cumpara de la voi, veti iesi din afacere”. Asa ca au cedat. Au fost motivati de cumparatori. A fost de ajuns, ati vazut.
FormareMedicala.ro: Cum a impactat acest concept medicii de alte specialitati? Nu credeti ca acest sistem il indeparteaza pe pacient de medicul de alte specialitatati?
Dr. Paul Grundy: Ce am descoperit cand am implementat acest concept am descoperit ca daca sistemul functioneaza, medicilor de specialitate le place foarte mult. In prezent medicii de specialitate isi petrec aproximativ jumatate din timp cu pacienti pe care de fapt nu vor sa ii vada, tratamentul lor fiind la nivelul de competenta al medicului de familie.
O alta descoperire interesanta in Dakota de Nord a fost ca am reusit sa reducem numarul de zile petrecute in spital in cazul bolilor cronice. In cazul unor afectiuni precum diabet sau insuficienta cardiaca congestiva, spitalul nu produce bani, din contra, pierde bani. Banii sunt produsi de pe urma procedurilor medicale, iar procedurile medicale vin sa raspunda acum altor situatii! Asadar, pentru prima oara, o femeie in varsta de 78 ani, ce sufera de diabet, reuseste sa isi mentina afectiunea sub control atat de bine incat medicul chirurg ortoped sa ii spuna: „esti destul de sanatoasa, pot sa te operez sa iti pun o proteza de sold”.
Daca o persoana in varsta de 78 ani poate beneficia de o operatie pentru sold si chiar are nevoie de aceasta, am crescut calitatea vietii sale! E o oportunitate de castig pentru toata lumea. Eu sunt de parere ca acolo unde acest sistem functioneaza in mod corespunzator, inchidem spitalele. Exista o zona in Pennsylvania care se descurca foarte bine cu modelul acesta, este vorba de Geisinger, din Pennsylvania Centrala, unde s-au inchis 9 spitale. Nu cred ca au fost prea fericiti, dar nu prea au nimic de spus!
FormareMedicala.ro: Ce se intampla cu personalul medical din spitale care isi pierde locurile de munca?
Dr. Paul Grundy: Nu s-a observat o scadere in rata de ocupare a locurilor de munca din domeniul medical in zonele respective, ci mai degraba un transfer. Ceea ce vedem acum este ca asistentele care lucrau in spitale, acum lucreaza in ambulatoriu. Avem asistente care acum fac servicii la domiciliul pacientilor.
FormareMedicala.ro: Dar medicii? Ce se intampla cu chirurgul care facea amputari sau cu chirurgul cardiovascular atunci cand spitalele lor se inchid?
Dr. Paul Grundy: E adevarat, am observat pentru prima data in istorie ca nu toti chirurgii de specialitate cardiotoracica care au finalizat studiile au reusit sa se angajeze. Atunci cand scade numarul de operatii pe cord cu o treime, se va observa cu siguranta si o scadere in numarul de chirurgi cardiovasculari de care este nevoie. Presupun ca piata se va reorienta catre formarea de medici de familie mai degraba decat catre chirurgi cardiovasculari, dar mai este nevoie inca de celelalte doua treimi din chirurgii cardiovasculari, nu-i asa? Nu e ca si cum aceasta meserie ar disparea. In America trendul demografic este de imbatranire, asadar cred ca aceasta este o dilema pe un fond pozitiv pentru noi, pacientii.
FormareMedicala.ro: Exista pe plan global situatia migratiei medicilor, asa ca poate vor incepe sa migreze inapoi catre tarile de origine daca spitalele se inchid?
Dr. Paul Grundy: Poate sau macar nu vor mai migra la fel de multi. Cel putin noi, cei din tarile vestice, nu vom „fura” atat de multi medici, pentru ca aceasta este o problema uriasa. Majoritatea absolventilor din Africa ajung sa practice in Statele Unite sau Europa de Vest, desi este mare nevoie de ei in Africa.
Nota redactiei: Aceasta este a doua parte dintr-o serie de 3 interviuri acordate portalului FormareMedicala.ro de catre dr. Paul Grundy, Global Director, Healthcare Transformation, IBM, pe tema “Medicina Cnetrata pe Pacient”. Maine vom publica si ultima parte.
Prima parte a interviului poate fi accesata aici.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii