Diagnosticarea timpurie a tensiunii arteriale previne complicatiile

09/04/2013

Diagnosticarea timpurie a tensiunii arteriale previne complicatiile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diagnosticarea-timpurie-a-tensiunii-arteriale-previne-complicatiile/

poza consult medicul de familieOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza asupra faptului ca la nivel global unul din trei adulti de peste 25 de ani are tensiunea ridicata, iar din cauza complicatiilor care apar in cazul pacientilor hipertensivi anual se inregistreaza peste 9 milioane de decese. Medicii de familie sustin sustin ca daca hipertensiunea arteriala ar fi  diagnosticata la timp si daca tratamentul ar fi respectat de catre pacienti, complicatiile ar fi evitate.

Daca ai in familie cel putin un caz de hipertensiune arteriala, daca nu ti-ai masurat niciodata tensiunea arteriala, daca nu esti sigur ca nu ai hipertensiune, fa un gest simplu, o vizita in cabinetul medicului tau de familie si masoara-ti corect tensiunea arteriala! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii. La fel de importante pentru pacientii deja diagnosticati sunt respectarea unui stil de viata sanatos si a tratamentului pe termen lung. Ignorarea tratamentului constant si corect, a vizitelor la medic se platesc, din pacate, extrem de scump, in ani de suferinta a pacientilor si familiilor lor. Dializa, interventiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lunga durata in urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferinta si costuri enorme pentru pacienti si familiile lor, dar si pentru sistemul medical in ansamblu si pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte al Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF), cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, marcata pe 7 aprilie.

Si  dr. Doina Mihaila, presedinte al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), a atras atentia asupra faptului ca “sistemul de sanatate se refera adesea la costuri, iar controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile in sistemul de sanatate”. 

“Daca hipertensiunea arteriala ar fi depistata la timp pentru toata populatia tarii, daca s-ar respecta tratamentul corect, complicatiile acestui “ucigas in serie” ar fi incomparabil mai mici, ca si costurile in invaliditate sau bani. Ca profesionisti suntem ingrijorati de ignorarea acestui adevar simplu. Economiile se fac prin profilaxie si prin cresterea compliantei la tratament”, a mai precizat medicul.

Masuratoarea tensiunii arteriale se face gresit de catre pacienti

 

Dr. Sandra Alexiu, secretar al SNMF, avertizeaza in legatura cu faptul ca, din pacate, pacientii isi masoara singuri tensiunea arteriala si nu au cunostintele necesare sa realizeze corect aceasta masuratoare. “O pozitie incorecta, lipsa unei perioade minime de repaus inainte de masurare sunt doar cateva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. }n cabinet medicul de familie demonstreaza si explica toate regulile pentru o masurare corecta, astfel incat pacientii nostri stiu apoi să isi monitorizeze corect tensiunea si acasa, daca este cazul. De asemenea, facem recomandarile necesare pentru scaderea valorilor tensiunii arteriale chiar si fara un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare, dar si prin stoparea fumatului. Pacientii consultati de medicul lor de familie capata astfel informatiile necesare pentru a fi partenerii medicilor in controlul asupra starii lor de sanatate”, a afirmat dr. Alexiu.

12% din consultatiile oferite de medicii de familie sunt dedicate controlului hipertensiunii arteriale.  Medicii de familie depisteaza anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arteriala si monitorizeaza numerosii pacienti deja diagnosticati. Hipertensiunea arteriala, adica valoarea tensiunii arteriale peste 135/85 mmHg, este denumită si “ucigasul silentios”, deoarece simptomele sunt confuze si usor de ignorat. Hipertensiunea arteriala afecteaza creierul, inima, rinichii si ochii si conduce la dezvoltarea unor afectiuni cardiace deosebit de grave.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: