Prof. univ. dr. Ersilia Alexa – Medicul care a creat primele dulciuri pentru diabetici
Prof. univ. dr. Ersilia Alexa – Medicul care a creat primele dulciuri pentru diabetici
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prof-univ-dr-ersilia-alexa-medicul-care-a-creat-primele-dulciuri-pentru-diabetici/
Un grup de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB) din Timisoara, condus de prof. univ. dr. Ersilia Alexa, a produs zece alimente special destinate celor care au intoleranta la gluten sau pentru diabetici: cozonaci, cel mai interesant fiind cel gatit cu fructe de catina, biscuiti cu continut glucidic scazut, paste fainoase speciale.
Pentru copii a fost realizat un premix nutritiv cu extract de linte si catina, un premix cu un continut foarte bun de fier. Despre produsele rasplatite la Salonul de Inventica de la Cluj, dar si despre cat de sanatoase sau de periculoase sunt vegetalele pentru sanatatea umana, prof. univ. dr. Ersilia Alexe a vorbit intr-un interviu acordat AGERPRES. Produsele au fost deja testate cu succes la Clinica de Pediatrie din Timisoara, rezultatele benefice fiind vizibile deja.
1. AGERPRES: Cum ati inceput sa lucrati pentru acest produs dietetic, in conditiile in care in Timis nu exista o fabrica in care sa se produca dulciuri pentru diabetici? Ce si-a propus acest proiect?
Prof. univ. dr. Ersilia Alexa: Produsele inovative sunt rezultatul activitatii de cercetare dezvoltate in cadrul Facultatii de Tehnologia Produselor Agroalimentare din Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB) Timisoara si finantate prin proiecte de cercetare. Alimentele fainoase dietetice au fost obtinute in cadrul proiectului Makis cu titlul “Implementarea sistemelor tehnologice moderne de obtinere a alimentelor fainoase dietetice”, finantat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Banca Mondiala, in perioada 2008-2011.
Proiectul a avut ca scop obtinerea unor alimente fainoase dietetice din urmatoarele categorii: produse aglutinice, pe baza de premixuri, produse de panificatie, biscuiti pentru persoanele cu intoleranta la gluten (celiachie), produse aproteice, premixuri, produse de panificatie, biscuiti, care sunt destinate persoanelor cu erori de metabolism (fenilcetonurie), produse hipoglucidice pentru bolnavii de diabet. Avem aici formulele pentru sugari si alimente pentru copii, folosind baza de cereale prelucrate cu si fara adaos de fructe si legume. Apoi, sunt produsele imbogatite cu fier, destinate in mod special persoanelor care sufera de anemie, si produse fainoase destinate persoanelor varstnice. Produsul premiat la Salonul de Inventica de la Cluj este cozonacul hipoglucidic cu fructe, produs cu indice glicemic redus si cu valoare nutritionala ridicata, destinat persoanelor care sufera de diabet.
2. AGERPRES: Se spune ca produsele vegetale, obtinute in special din cereale, sunt foarte sanatoase. Este adevarat?
Prof. univ. dr. Ersilia Alexa: Produsele cerealiere pot fi considerate ca fiind printre primele produse alimentare incluse in categoria alimentelor dietetice. Inca din 1997 s-a confirmat importanta fibrelor alimentare din cerealele integrale in reducerea incidentei cancerului de colon, respectiv a bolilor cardiovasculare. La diabetici, mai ales la adultii obezi, cu hiperinsulinism, cerealele integrale contribuie la imbunatatirea metabolismului glucidic, printr-un raspuns insulinemic redus. Prin consumul de cereale integrale se poate obtine un efect pozitiv asupra sanatatii generale a consumatorilor. Din pacate, studiile arata ca in tara noastra 68% din populatie nu consuma niciodata cereale la micul dejun, in timp ce 23% nu au auzit niciodata de cereale si de efectele lor benefice. Comparativ, un roman consuma in medie 280 de grame de cereale anual, in timp ce un european consuma 2 kilograme pana la 9 kilograme de cereale pe an.
3. AGERPRES: Procesul tehnologic poate influenta calitatea materiei prime folosite? Cum pot fi ferite calitatile primare ale acestor produse de efectul nociv al erbicidelor si al pesticidelor?
Prof. univ. dr. Ersilia Alexa: Alimentele dietetice sunt destinate persoanelor cu diferite afectiuni, diabet, intoleranta la gluten, erori de metabolism, cat si celor sanatoase, dar cu anumite nevoi de hrana: sugari, femei insarcinate, sportivi, supraponderali. Aceste produse se deosebesc de alimentele obisnuite fie prin compozitie, fie prin procedeele de fabricatie. Este obligatorie respectarea tehnologiei de obtinere si a retetei de fabricatie, astfel incat aceasta sa nu influenteze in mod negativ calitatile nutritionale ale produsului.
Practicarea agriculturii ecologice, fara tratamente chimice in cultura, conduce la obtinerea de produse organice fara pesticide. Bunele practici in agricultura trebuie corelate cu un sistem HACCP de control al produselor vegetale in depozite. Este important sa se acorde o atentie deosebita conditiilor de conservare a cerealelor in timpul depozitarii, respectiv asigurarii temperaturii si umiditatii optime pentru a evita contaminarea fungica si cu micotoxine a cerealelor si a produselor cerealiere.
4. AGERPRES: Se spune despre alimentele fainoase ca trebuie sa le evitam, pentru ca au un continut ridicat de glucide. Dvs. ati valorificat tocmai pentru
diabetici un astfel de produs. Va rog sa detaliati acest aspect.
Prof. univ. dr. Ersilia Alexa: In stabilirea retetei de fabricatie a unui produs hipoglucidic, un rol important ii revine indicelui glicemic al matricei vegetale sau animale constituente. Astfel, utilizarea fainii integrale, a fainii de naut sau de soia conduce la obtinerea de produse cu indice glicemic scazut si cu valoare nutritionala ridicata. De exemplu, indicele glicemic al nautului este foarte scazut, cu valori cuprinse intre 28-32, ceea ce inseamna o digestie usoara a carbohidratilor, fiind recomandat in dieta hipoglucidica.
5. AGERPRES: Produsele de post sunt sanatoase sau nu? Pot fi contrafacute?
Prof. univ. dr. Ersilia Alexa: Produsele de post sunt, in general, produse valoroase din punct de vedere nutritional, cu conditia ca acestea sa contina cat mai putine elemente de adaos ca aditivi, conservanti etc. Matricile vegetale, soia, naut, linte, utilizate in alimentatia de post reprezinta o sursa valoroasa de vitamine, fibre si microelemente. Astfel, nautul este o sursa excelenta de fibre, acid folic, mangan, proteine si minerale, cum ar fi fier, cupru si zinc. Lintea este o leguminoasa cultivata din vechime in lumea intreaga, disponibila in orice anotimp. Este un aliment bogat in proteine, minerale si sarac in grasimi. Lintea este apreciata de nutritionisti datorita calitatilor sale care intaresc organismul si continutului ridicat de fier, recomandand lintea in tratarea anemiei. Soia, pe langa continutul proteic ridicat, se remarca printr-un aport important de izoflavone si minerale.
6. AGERPRES: Care este cel mai mare pericol asupra sanatatii umane si care vine din sectorul produselor vegetale?
Prof. univ. dr. Ersilia Alexa: Avand in vedere ca in conditiile practicarii unei agriculturi ecologice, fara fungicide, proliferarea fungilor si contaminarea cu micotoxine nu poate fi controlata, consider ca prezenta micotoxinelor in produsele vegetale reprezinta un risc major pentru sanatatea consumatorilor.
Autor: Agerpress
0 Comentarii