Prevalenta comorbiditatilor majore de origine cardiovasculara la pacientii cu BPOC
Prevalenta comorbiditatilor majore de origine cardiovasculara la pacientii cu BPOC
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prevalenta-comorbiditatilor-majore-de-origine-cardiovasculara-la-pacientii-cu-bpoc/
Se stie ca boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este o patologie des intalnita in randul populatiei adulte, iar fumatul reprezinta un factor de risc comun atat pentru BPOC, cat si pentru alte maladii importante,
Cercetatorii britanici si-au propus sa determine in ce masura pacientii cu BPOC sunt supusi unui risc crescut de aparitie a unui eveniment cardiovascular sau cerebro-vascular fata de cei care nu sufera de aceasta maladie.
Pentru realizarea studiului, specialistii au utilizat baza de date a Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie, identificand 30.000 de pacienti cu BPOC si circa un milion care nu aveau aceasta boala. Subiectii au fost analizati 2,5 ani, urmarindu-se frecvnta cu care au aparut la acestia evenimentele cardiovasculare sau cerebro-vasculare.
Astfel, investigatorii au descoperit ca incidenta bolilor cardiovasculare a fost de cinci ori mai mare la pacientii cu BPOC decat la persoanele care nu sufereau de aceasta boala, iar cea a accidentelor vasculare cerebrale a fost de trei ori mai mare. Asocierea BPOC cu oricare dintre aceste comorbiditati a fost mai puternica la pacientii tineri, cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani. In plus, s-a observat ca asocierea cu bolile cardiovasculare a fost mai puternica la pacientii care nu au fumat niciodata. Potrivit studiului, 40% dintre pacientii cu BPOC analizati au suferit cel putin un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
Chiar daca este binecunoscut faptul ca fumatul reprezinta un factor de risc important pentru mortalitatea cardiovasculara ca de altfel si pentru BPOC, riscul relativ al acestor comorbiditati la pacientii cu BPOC comparativ cu cei care nu sufera de aceasta boala nu a fost cuantificat anterior. Pe baza datelor acestui studiu, potrivit carora exista o mare probabilitate ca pacientii cu BPOC sa aiba si comorbiditati vasculare, cercetatorii britanici atrag atentia asupra necesitatii cautarii si abordarii acestor factori de risc la persoanele cu BPOC. Desi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral sunt cele mai raspandite comorbiditati la pacientii cu BPOC, cancerul pulmonar este, de asemenea, destul de des intalnit la aceste persoane. Printre alte comorbiditati asociate cu BPOC, recunoscute recent, se numara osteoporoza, pierderea musculaturii scheletice si slabiciune, pierderea in greutate, depresia si sindromul metabolic, toate putand fi, tratate.
Coexistenta, in mod obisnuit, a diverselor comorbiditati cu BPOC poate fi explicata partial prin existenta unui factor de risc comun, cum ar fi, de exemplu, fumatul. Insa, concluzia studiului potrivit careia asocierea BPOC cu bolile cardiovasculare a fost mai mare la persoanele care nu au fumat niciodata indica faptul ca fumatul in sine nu este o explicatie suficienta. Unii specialisti sunt de parere ca multe dintre aceste comorbiditati pot fi atribuite sindromului inflamator sistemic.
Rezultatele studiului au aratat ca evenimentele cardiovasculare si cerebro-vasculare sunt comorbiditatile frecvent intalnite in BPOC si au relevat importanta cautarii si inlaturarii factorilor de risc care duc la aceste complicatii.
2 Comentarii
Articol foarte interesant. Asi dori sa-l citesc in extenso.
Articol interesant. Asi dori sa-l citesc in extenso.