Educatie pacienti: Cum masuram corect temperatura corporala?

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

17/04/2013

Cum masuram corect temperatura corporala?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/cum-masuram-corect-temperatura-corporala/

poza consult medic de familieTemperatura corporala se defineste drept echilibrul intre procesele de termogeneza (producerea de caldura de catre organism) si termoliza (cedarea excesului de caldura de catre organism inspre mediul inconjurator). 

Febra se defineste drept cresterea temperaturii centrale peste 38 de grade Celsius. 

Temperatura centrala este temperatura masurata intrarectal 37,2 + /-0,5 grade Celsius. 

Temperatura periferica axilara de 36,1 – 37,2 grade Celsius. 

Pentru masurarea corecta a temperaturii corporale se recomanda utilizarea unui termometru electronic cu capat cauciucat moale, care sa suporte dezinfectia repetata.

Cum masuram corect temperatura corporala?

Sugarul 0-1 an

1. Copilul se va culca in pat pe spate sau in bratele unui adult, peste genunchii acestuia (abdomenul copilului vine peste genunchii persoanei adulte, picioarele copilului atarna in jos, in unghi de 90 de grade).

2. Se sterge varful moale al termometrului cu o compresa umeda sau cu o substanta grasa, in strat foarte subtire, pentru a permite introducerea in rect a termometrului, fara a produce disconfort copilului. 

3. Cu mana dreapta se tine termometrul, iar cu mana stanga se apuca usor picioarele copilului inspre glezne, indoindu-le din articulatia soldului.

4. Printr-o miscare de rotatie blanda, capatul moale al termometrului se va introduce in rect pe o distanta de aproximativ 1-1,5 cm. 

5. Se mentine aceasta pozitie timp de aproximativ un minut, pana cand termometrul va indica temperatura finala (de obicei la termometrele electronice se va auzi un sunet clar, unic sau succesiv). La termometrele clasice cu mercur se va tine termometrul in rect, pana cand se observa oprirea coloanei de mercur (aproximativ 2-3 minute), moment in care avem rezultatul final al “temperaturii centrale”. 

6. Dupa utilizare termometrul se va dezinfecta cu o compresa imbibata in alcool sanitar. Se va pune termometrul in solutie de Clorhexidin sau Cloramina 10% timp de 10 minute, dupa care se sterge cu o compresa si se pastreaza in ambalajul original. 

Copil mare si adult

 In cazul copilului mare si al adultului temperatura corporala se va masura axilar si sublingual. Pentru masurarea temperaturii axilare, varful termometrului se va aseza in varful/mijlocul axilei, iar bratul pacientului va fi cat mai strans langa corp, pentru a forma o cavitate perfect inchisa. Termometrul va fi tinut in axila timp de 10 minute  – in cazul termometrelor clasice cu mercur si cel putin 2-3 minute, in cazul celor electronice. 

Dispozitive pentru masurarea corecta a temperaturii corporale

Patch-uri de unica utilizare, care se lipesc pe tegumente si inregistreaza temperatura corporala.

Termometre auriculare – care vor masura temperatura la nivelul conductului auditiv extern.

Aceste dispozitive pentru masurarea temperaturii corporale sunt usor de utilizat si sunt acceptate cu placere de catre copii, dar au dezavantajul ca dau valori orientative si pot prezenta abateri de la temperatura reala a copilului, cu aproximativ 1-2 grade. 

De retinut!

Nu masurati temperatura imediat dupa:

  • masa
  • plans
  • trezire
  • baie
  • mersul la toaleta
  • agitatie 
  • expunere prelungita la soare
  • Sau daca copilul nu a fost hidratat corect sau a stat in spatii supraincalzite. 

 

 

 

3 Comentarii

  1. Mihai says:

    Mai mergi pe la scoala, indiferent de varsta pe care o ai!

  2. Dutuc ioan says:

    Da intradevar temperatura rectala e mult mai buna decit cea axilara si de sub limba ar trebui si doctori sa le spuna pacientilor ca e mai sigura cea rectala si fara rusine

  3. Ionut says:

    Temperatura rectala e mult mai execta parerea mea si nu e o rusine sa masuram temperatura rectala pui termometru si in 2minute ai masurato

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: