De ce poftim la fast food si dulciuri in loc de fructe. Ce indica pofta pentru un anumit aliment
De ce poftim la fast food si dulciuri in loc de fructe. Ce indica pofta pentru un anumit aliment
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-poftim-la-fast-food-si-dulciuri-in-loc-de-fructe-ce-indica-pofta-pentru-un-anumit-aliment/
Motivele pentru care poftim mancare grasa sau dulce, in loc de alternative sanatoase, ca fructe si legume, sunt de mult timp cercetate de expertii in alimentatie, acestia relevand unele cauze pentru care simtim nevoia la un moment dat pentru un anumit aliment.
Unii prefera mancarurile dulci, altii mancarurile sarate si multi cred ca pofta este o modalitate prin care corpul le transmite ce are nevoie sa consume. Altii cred ca poftele sunt determinate pur si simplu de foame si lacomie, informeaza dailymail.co.uk.
Expertii considera ca poftele apar din mai multe cauze, ce tin de evolutie, factori psihologici ca stresul sau nefericirea si, uneori, nevoia efectiva pentru un anumit tip de mancare.
“Este esential sa tinem seama de faptul ca pofta de mancare nu este pur si simplu foame”, a spus profesorul Andrew Hill, directorul sectiei de Psihiatrie si Stiinte Comportamentale de la Universitatea Leeds.
Foamea este felul in care corpul se asigura ca primeste energia necesara, sub forma nutrientilor din mancare. Cand avem stomacul gol, organismul secreta un hormon numit grelina care comunica cu centrul de comanda din creier – hipotalamus. Astfel se creeaza senzatia de foame si stim cand trebuie sa mancam.
Satietatea este, pe de alta parte, semnalata prin secretia altor hormoni – leptina, de celulele adipoase, si insulina, de pancreas, ca raspuns la cresterea nivelului de zahar din sange.
Poftele alimentare sunt mult mai complexe si sunt asociate cu mai multe substante din creier
“In primul rand este dopamina, o substanta din creier implicata in procesele de invatare si concentrare. Atunci cand vedem sau experimentam ceva nou, creierul elibereaza dopamina. Aceasta functioneaza in tandem cu alte substante din creier, numite opioide, care ne dau stari de bucurie si placere. Combinarea acestor doi factori face ca creierul sa asocieze anumite activitati cu placerea si sa ne indemne sa le practicam iar si iar”, explica doctorul Leigh Gibson, lector in biopsihologie la Universitatea Roehampton.
Din perspectiva evolutionista, pofta de fast food este legata de vremurile preistorice, cand opioidele si dopamina din creierul oamenilor reactionau la beneficiile mancarii cu multe calorii, ca mecanism de supravietuire.
“Suntem programati sa ne faca placere consumul de alimente grase si dulci, iar creierul ne spune sa le cautam pe acestea”, concluzioneaza Gibson.
Stresul este un alt factor pentru pofta de alimente dulci sau grase
“Corpul produce un hormon numit cortizol ca raspuns la stres. Functiile sale principale sunt sa creasca nivelul de zahar din sange, care sa fie folosit ca energie de celulele corpului, sa inabuse sistemul imunitar si sa aduca un aport de grasime, proteine si carbohidrati metabolismului. De asemenea, blocheaza secretia de leptina si insulina, sporind foamea”, explica Gibson.
Astfel studiile au aratat ca, atunci cand suntem stresati, ne atrag alimentele cu o valoare energetica mai mare, precum prajiturile si alte dulciuri, stresul relevand ca nu mai avem energie. Pe de alta parte, la stilul de viata pe care il avem in prezent, este mai greu sa ardem apoi caloriile din aceste alimente, mai spune Gibson.
Poftele au si o componenta psihologica – dispozitia, in special cea proasta, fiind un factor puternic, spune Andrew Hill.
“Poftim mancaruri de tip recompensa. Acest tipar este partial inradacinat in copilarie, cand parintii ne ofera dulciuri pentru a ne recompensa sau a-si arata afectiunea”, mai spune el.
Gibson arata ca dulciurile contribuie la calmarea durerii, eliberand opioide, dand astfel o scuza pentru a-i oferi ceva dulce unui copil care s-a lovit. Ciocolata in special determina creierul sa elibereze aceste substante care induc o stare de placere. Nu este deci deloc surprinzator ca pofta care apare cel mai frecvent, in proportie de 50% din toate poftele, este cea pentru ciocolata.
Sexul persoanei influenteaza de asemenea natura poftelor pe care le resimte. Potrivit lui Hill, studiile au aratat ca, in general, femeile prefera alimentele dulci, grase si cu valoare energetica mare, in timp ce barbatii se indreapta catre mancaruri mai savuroase, desi nu au fost inca explicate aceste tendinte.
Ce incearca poftele sa spuna?
Ciocolata si alte dulciuri
Cauza este de obicei dorinta psihologica pentru a consuma o anumita mancare ce da o stare de bine si “o solutie” pe termen scurt la probleme. Totusi, ciocolata neagra contine magneziu, antioxidanti si fier, asa ca are in mod cert beneficii nutritionale.
Pizza, paste si preparate pane
Poate fi un semn de intoleranta la faina de grau, in cazul pizzei si pastelor, pentru ca, in mod ironic, poftim acele alimente fata de care corpul nostru manifesta intoleranta. Teoria prin care este explicat fenomenul este ca, daca nu digeram sau absorbim corespunzator anumite alimente, corpul nostru le doreste tot mai mult, pentru ca nu primeste substantele de care are nevoie din acele alimente.
Peste
Pofta de somon indica o nevoie de acizi grasi Omega3, cea de ton poate releva nevoia de sare, in special la cineva care consuma predominant alimente cu un continut scazut de grasime si multe fructe si legume, avand un aport mare de potasiu, dar nu suficient sodiu.
Lactate
Laptele contine nutrienti esentiali, iar pofta de branza poate indica nevoia de vitaminele A si D solubile in grasimi, in special la cei cu o dieta saraca in grasimi.
Carne
Pofta de carne inseamna ca organismul are nevoie de proteine. In plus, dorinta de a consuma carne rosie poate fi explicata prin deficienta de fier, in special la femeile insarcinate.
Sursa: www.mediafax.ro
0 Comentarii