Progrese in detectarea autismului: Nou test pentru descoperirea bolii in cinci minute, in jurul varstei de un an
Progrese in detectarea autismului: Nou test pentru descoperirea bolii in cinci minute, in jurul varstei de un an
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/progrese-in-detectarea-autismului-nou-test-pentru-descoperirea-bolii-in-cinci-minute-in-jurul-varstei-de-un-an/
Autismul poate fi detectat la varsta de un an, in doar cinci minute, gratie unui nou test de diagnosticare rapida, care s-a dovedit eficient pe un esantion de 10.000 de copii, informeaza editia electronica a publicatiei franceze Le Figaro.
La ora actuala, diagnosticul de autism pentru un copil este pus foarte tarziu, adeseori dupa multe luni sau chiar ani de perindari ale familiilor bolnavului prin clinicile medicale. Aceasta intarziere in diagnosticarea bolii reprezinta in sine o diminuare severa a sanselor pe care le au acesti copii si, totodata, un factor care impiedica inceperea precoce a ingrijirilor medicale, fapt care ar permite, in opinia medicilor, o ameliorare a pronosticului medical.
“Exista tot mai multe dovezi potrivit carora terapiile precoce au un impact pozitiv asupra dezvoltarii creierului”, a declarat profesorul Karen Pierce, de la Centrul de excelenta din domeniul cercetarilor asupra autismului din orasul american San Diego, coordonatoarea echipei care a conceput acest test revolutionar. “Sansa de a pune acest diagnostic in jurul varstei de un an prezinta un potential enorm pentru a schimba in bine viitorul unui copil afectat de o astfel de tulburare”, a adaugat Karen Pierce.
In acest scop, echipa pe care o conduce a pus la punct un test de depistare a autismului care dureaza doar cateva minute si care permite identificarea rapida a copiilor care prezinta o anumita intarziere in dezvoltare. Acest test a fost conceput in urma studiilor pe 10.479 de sugari in varsta de aproximativ un an din regiunea orasului San Diego. Principiul este simplu: in sala de asteptare a cabinetului medicului pediatru, parintii completeaza in cateva minute un chestionar simplu. “Poate copilul dumneavoastra sa va urmareasca cu privirea?”, “Reactioneaza el la sunete, la vocile dumneavoastra si la anumite cuvinte?”, “Ce gesturi face?” si “Recunoaste obiectele?” – sunt cateva dintre intrebarile incluse in acest chestionar.
Pe scurt, aceste intrebari au drept scop cunoasterea manifestarilor de comunicare considerate a fi normale la aceasta varsta. Toti copiii pentru care acest test – interpretat de un medic – a evidentiat un deficit important de comunicare au fost consultati apoi de expertii de la Centrul de excelenta din domeniul cercetarilor asupra autismului din San Diego. Ei au fost apoi reevaluati la fiecare sase luni, pana cand diagnosticul a fost infirmat sau confirmat.
Rezultatele publicate pe site-ul Journal of Pediatrics sunt foarte interesante. Dintre cei peste 10.000 de copii testati, 184 au prezentat anomalii importante inca de la primul test. La final, doar 32 au fost diagnosticati ca suferind de o forma de autism, 56 prezentau o simpla intarziere de vorbire, iar 9, o intarziere in dezvoltare.
Toti copiii carora le-a fost pus diagnosticul de autism au beneficiat inca de la varsta de 17 luni de o anumita terapie. Cei mai multi dintre medicii pediatri din San Diego care au participat la realizarea acestui test au decis sa continue.
“Acest program de depistare ar putea fi adoptat de toate cabinetele de pediatrie, cu un cost aproape zero si ofera un ajutor sigur copiilor care prezinta intarzieri in dezvoltare”, a concluzionat Karen Pierce.
Sursa: www.mediafax.ro
0 Comentarii